Marco Kroon ANP

Majoor Marco Kroon, drager van de Militaire Willems-Orde, moet een werkstraf doen van 80 uur voor mishandeling en belediging van agenten. Dat heeft de militaire kamer van het gerechtshof in Arnhem besloten. Ook moet hij een boete betalen van 120 euro voor wildplassen.

Kroon werd vorig jaar maart tijdens carnaval in Den Bosch aangesproken door agenten vanwege wildplassen tegen een afzethek. Hij zou zich toen hebben omgedraaid en een zwaaiende beweging met zijn geslachtsdeel hebben gemaakt naar een vrouwelijke agent. Volgens het hof heeft Kroon wel zijn geslachtsdeel getoond aan de agente, maar had hij daarbij geen seksueel getinte bedoeling.

De majoor is daarom vrijgesproken van schennis van eerbaarheid; daarvoor had de militaire rechtbank hem eerder wel veroordeeld. Dat verwijt zat hem erg dwars. Wel vindt de rechtbank dat hij de agente heeft beledigd door zijn geslachtsdeel te laten zien.

Bij zijn aanhouding gaf Kroon een kopstoot. De veroordeelde heeft dat altijd ontkend. Volgens hem deden de boeien erg veel pijn en heeft hij alleen uit een reflex een beweging met zijn hoofd gemaakt. Het hof oordeelt - onder meer uit beelden die zijn gemaakt - dat Kroon de kopstoot wel opzettelijk gaf.

Het OM gaf beelden van de arrestatie van Kroon vrij:

Het OM geeft beelden mogelijke kopstoot Marco Kroon vrij

De rechter neemt het Kroon kwalijk dat hij zich als officier van de landmacht agressief en respectloos heeft gedragen richting politiemensen die hun werk deden.

Kroon is vanwege de incidenten meer dan een jaar geschorst geweest door Defensie. Vorig jaar gaf de rechter hem nog een taakstraf van 100 uur. Daar ging Kroon toen tegen in beroep.

STER reclame