Alphabet is het moederbedrijf van Google
NOS Nieuws

Staten VS klagen Google aan om online advertenties, 'schaamteloos machtsmisbruik'

Tien Amerikaanse staten slepen techbedrijf Google voor de rechter omdat het bij de verkoop van online advertenties de wet zou overtreden. Het gaat om de staten Texas, Arkansas, Idaho, Indiana, Kentucky, Mississippi, Missouri, North Dakota, South Dakota en Utah.

De openbaar aanklager van Texas stelt dat Google "valse, misleidende en bedrieglijke" handelingen heeft verricht bij de advertentieverkoop, waarbij concurrentie werd beperkt. Volgens persbureau Reuters gaat het erom dat het bedrijf zelf advertentieveilingen kan winnen, ook als anderen hoger bieden.

"Google is een miljardenmonopolie dat schaamteloos zijn monopolistische macht misbruikt", zegt aanklager Ken Paxton. "Het handelt als zowel de werper, de vanger, de slagman en de scheidsrechter", zo vergelijkt hij de techreus met een honkbalwedstrijd.

'Ongefundeerd'

Volgens de staat worden zowel adverteerders, uitgevers als consumenten de dupe. De acties van Google zouden ertoe hebben geleid dat uitgevers minder konden verdienen, de kosten voor adverteerders stegen en de keuze van consumenten werd beperkt.

In een reactie stelt Google dat de beschuldigingen van de openbaar aanklager in Texas "geen waarde" hebben. "Ondanks alle feiten gaat hij ermee door." Volgens de internetgigant komt de advertentietechnologie die het inzet bedrijven en consumenten ten goede. "We zullen onszelf tegenover de rechtbank krachtig verdedigen."

In oktober klaagde het Amerikaanse ministerie van Justitie Google al aan voor machtsmisbruik. Van de Europese Commissie kreeg het bedrijf meerdere miljardenboetes om dezelfde reden.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl