Mark Tuitert
NOS Schaatsen

Ook Europees Gerecht stelt Tuitert en Kerstholt in gelijk in zaak tegen ISU

Drie jaar na de Europese Commissie heeft ook het Europese Gerecht schaatser Mark Tuitert en shorttracker Niels Kerstholt in het gelijk gesteld in hun zaak tegen de internationale schaatsbond ISU. De ISU heeft, ook volgens het Europese Hof, jarenlang gehandeld in strijd met het mededingingsrecht.

Wat was er ook alweer aan de hand? In 2014 stond er in Zuid-Korea een wedstrijd op het programma, Icederby genaamd, die buiten de ISU om zou worden georganiseerd. De internationale bond gaf schaatsers echter geen toestemming om aan deze, overigens lucratieve, race deel te nemen. Zouden schaatsers dit wel doen, dan zouden zij voor het leven geschorst worden voor elke mogelijke ISU-wedstrijd.

Logo ISU

Vanwege die regelgeving spanden Tuitert en Kerstholt bij de Europese Commissie een zaak aan tegen de ISU. Met succes. In 2017, drie jaar later, stelde de Europese Commissie vast dat de ISU misbruik maakte van zijn monopoliepositie.

De ISU stapte daarop naar het Europese Hof. Dat orgaan is nu echter tot dezelfde conclusie gekomen.

"Dit is een overwinning voor de sport", stelt Tuitert in een reactie. "Bonden kunnen niet zomaar meer andere wedstrijden, die goed zijn voor de atleten, afwijzen."

Tuitert: 'Dat is winst'

De uitspraak die woensdag werd gepubliceerd luidt: "Het Gerecht bevestigt dat de regels van de ISU in strijd zijn met de mededingingsregels van de Europese Unie."

Niet alleen moet de ISU ervoor zorgen dat "derde organisatoren van schaatswedstrijden niet op ongeoorloofde wijze toegang tot de relevante markt wordt ontzegd", ook is de sanctie die op deelname staat aan die wedstrijden "onevenredig".

Een levenslange schorsing wordt, bijvoorbeeld, niet eens opgelegd aan een dopingzondaar.

De uitspraak verandert niet alle reglementen. "Het klopt nog steeds dat sportbonden wedstrijden van derde partijen kunnen verbieden", stelt Tuitert, "maar ze moeten dat nu goed onderbouwen. Ze zullen redenen hiervoor moeten aandragen. Ze kunnen niet zomaar meer iets afwijzen, dat is de winst."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl