Mart Tuitert
NOS SchaatsenAangepast

Europese Commissie stelt Tuitert en Kerstholt in het gelijk

Schaatsers mogen voortaan ook deelnemen aan wedstrijden die niet worden georganiseerd door de internationale schaatsbond ISU of door nationale bonden.

Dat heeft de Europese Commissie vrijdag bepaald in een zaak die drie jaar geleden was aangespannen door oud-schaatser Mark Tuitert en voormalig shorttracker Niels Kerstholt. Het tweetal wilde destijds meedoen aan de zogenoemde Icederby, maar de ISU verbood hen dat.

Volgens de Europese Commissie, bij monde van eurocommissaris Margrethe Vestager van Mededing, zijn de huidige regels van de ISU in strijd met de 'antitrustwetgeving', een wet tegen monopolievorming. "Het machtsmonopolie is gebroken. Bonden konden atleten schorsen als ze aan een wedstrijd buiten de bond meededen, dat kan nu niet meer. Dit is echt historisch", reageert Tuitert op het besluit.

"Internationale sportfederaties spelen een belangrijke rol in de carrière van sporters. Ze beschermen hun gezondheid en veiligheid en houden hun competitie eerlijk. Maar met strenge straffen voor rijders beschermt de internationale schaatsunie ook haar eigen commerciële belangen en belemmert ze anderen om hun eigen evenementen te organiseren", aldus de Europese Commissie. "We hebben nu als sporter een rechtspositie, zoals een werknemer in het Europese handelsverkeer. Dat is eigenlijk gewoonlijk ontzettend eerlijk", stelt Tuitert.

Impact kan groot zijn

"De ISU moet nu voldoen aan onze eisen, de regels aanpassen en sporters en concurrerende wedstrijdorganisatoren de ruimte geven, in het belang van alle schaatsliefhebbers."

De impact van het besluit is mogelijk groot, omdat de uitspraak ook gevolgen kan hebben voor andere sporten. De ISU stelde eerder dat het vrijdag door Brussel genomen besluit de olympische waarden die ten grondslag liggen aan sport zou vernietigen.

De Europese Commissie was vorig jaar september al tot een uitspraak gekomen, al ging het toen nog om een voorlopig standpunt. Dat standpunt is ongewijzigd en door de uitspraak van vandaag bekrachtigd.

Icederby

Tuitert en Kerstholt wilden in 2014 meedoen aan de Icederby in Dubai omdat ze er veel geld mee konden verdienen. De ISU dreigde toen met levenslange schorsingen.

ISU overweegt in beroep te gaan

De internationale schaatsunie reageerde teleurgesteld op het uitspraak. Volgens de overkoepelende instantie houdt het oordeel geen rekening met het specifieke karakter van de sport door de commerciële belangen boven principiële waarden als integriteit, gezondheid en veiligheid te plaatsen.

"De ISU vindt het onacceptabel schaatsers toe te staan deel te nemen aan evenementen, waar de normen en waarden van de ISU niet worden gevolgd", schrijft de internationale schaatsunie in een reactie. "De ISU gaat de uitspraak goed analyseren en behoudt zich het recht voor beroep aan te tekenen."

Niels Kerstholt

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl