Demonstratie bij Torentje-toespraak
NOS NieuwsAangepast

Wie demonstreerden maandag onder het Torentje van Rutte?

Het wordt omschreven als de 'potten- en pannendemonstratie': tijdens de toespraak van premier Rutte was tot in de huiskamer het lawaai van demonstranten te horen die zich verzetten tegen de coronamaatregelen.

Het geluid was niet te missen voor de 8,4 miljoen mensen die de toespraak van Rutte keken. Rutte verwees ook kort naar de betogers door te zeggen: "Corona is geen onschuldige griep, zoals sommigen hierbuiten denken."

Rutte: 'We hebben niet te maken met een onschuldige griep, zoals de demonstranten buiten denken'

Kort na het begin van de toespraak, rond 19.00 uur, werd de demonstratie opgebroken door de politie. Twee demonstranten werden aangehouden: een persoon zou zich schuldig hebben gemaakt aan belediging, een tweede betoger werd gearresteerd omdat hij na een politiebevel weigerde te vertrekken. Een woordvoerder van de politie Den Haag laat weten dat beide demonstranten intussen weer op vrije voeten zijn.

De twee waren hoorbaar niet alleen. Het geluid was afkomstig van een groep van tientallen personen die zich bij het Torentje hadden verzameld. Maar wie zijn deze mensen?

'Radicaler dan Viruswaanzin'

"Het is een groep met veel bekende gezichten", aldus Sander Knura van de regionale zender Omroep West, die als verslaggever meerdere anti-coronademonstraties heeft gevolgd. "Ze komen niet uit de Viruswaarheid/Viruswaanzin-hoek. Dit is een andere groep, misschien iets radicaler. Ze laten zich iets minder snel wegsturen."

Het begon klein, met een mannetje of tien, vertelt Knura. Maar al snel werden het er meer en kwamen de potten, pannen, fluitjes en ook een megafoon tevoorschijn.

Zo zag de demonstratie eruit, die niet was aangekondigd bij de gemeente:

Video: demonstranten tijdens toespraak Rutte verwijderd

Knura zag onder de demonstranten niet de personen die eerder dit jaar politici zoals Pieter Omtzigt lastigvielen. Wel zag hij 'gele hesjes'. "Die vielen me op. Het is een groep mensen in wisselende samenstellingen. Sommigen zijn echt aanhangers van complottheorieën, anderen zijn oprecht ongerust zijn over de lockdown. Een deel begrijpt de maatregelen niet door verkeerde informatie. Of ze wantrouwen de overheid."

De demonstranten vinden elkaar via sociale media. "Voornamelijk in Telegram-groepen. Daar worden de acties ook besproken", aldus de verslaggever.

Een oproep maandag in een Telegram-groep:

Oproep demonstratie

Het 'WWG1WGA' onderaan deze oproep staat voor 'where we go one, we go all' en is een leus van de uit de VS overgewaaide complottheorie QAnon.

Op sociale media reageerden veel Nederlanders met afkeur op het initiatief voor het lawaaiprotest tijdens de toespraak van Rutte. Tineke Ceelen, directeur van Stichting Vluchteling noemde de demonstranten op Twitter "respectloze dwazen".

Ook een column van Özcan Akyol in het AD kreeg veel bijval op sociale media. In de column noemt Akyol de demonstranten bij de Hofvijver "stakkers". Ook stelt hij de vraag of de demonstranten niet onterecht veel aandacht krijgen.

Bijval voor Akyol op Twitter:

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl