Van Dissel, zondag, bij aankomst bij het Catshuis
NOS Nieuws

Alarmerende boodschappen OMT en Van Dissel, kort voor lockdownbesluit

Kort voor het kabinet besloot tot de strengste maatregelen tot nu toe in de coronacrisis, kregen de betrokken kabinetsleden alarmerende boodschappen van zowel het Outbreak Management Team (OMT) als RIVM-baas Jaap van Dissel.

Zo leest het verslag van de recentste bijeenkomst van het OMT volgens politiek verslaggever Lars Geerts als "één grote waarschuwing". De experts die verzameld zijn in het adviesorgaan schrijven onder meer dat het stijgende aantal besmettingen het OMT "zeer verontrust" en "grote zorgen" baart.

Er zouden zo snel mogelijk extra maatregelen afgekondigd moeten worden. Anders zou het aantal besmette personen zomaar het aantal kunnen overtreffen van maart, tijdens het hoogtepunt van de eerste coronagolf. Verder zou zonder aanscherping de gedeeltelijke lockdown mogelijk nog maanden moeten gelden.

Van Dissel, hoofd infectieziektebestrijding bij het RIVM, schotelde via een powerpointpresentatie het kabinet zondag in het Catshuis een soortgelijk somber beeld voor.

Hij waarschuwde dat de doelen voor bijvoorbeeld het aantal IC- en ziekenhuisopnames "uit beeld" waren als er geen extra maatregelen ingesteld zouden worden.

Ook legde Van Dissel uit dat de toename van het aantal positieve tests niet meer te verklaren was door het nieuwe testbeleid. Het percentage positieve tests daalde namelijk niet sinds mensen zonder klachten getest kunnen worden. Dat is sinds begin deze maand mogelijk bij een melding via het GGD-onderzoek naar contacten van besmette personen of via de corona-app.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl