'Het coronavirus: feiten en fabels', de antwoorden op jullie vragen
Kan ik straks kiezen welk vaccin ik wil? Waarom wordt het vliegverkeer niet stilgelegd? En wanneer ben ik eigenlijk immuun voor het virus?
Voor de tv-uitzending Het coronavirus: feiten en fabels kreeg de NOS dit keer duizenden vragen toegestuurd. Veel van die vragen gingen over de maatregelen die vandaag werden afgekondigd. Ook over de vaccins kwamen heel veel vragen binnen.
Hieronder de antwoorden van de deskundigen in de studio.
Waarom moeten de scholen weer dicht?
"We moeten alles doen om het aantal contacten tussen mensen te verminderen", zegt 'coronaminister' Hugo de Jonge. Geen fysiek onderwijs op basisscholen zou volgens hem ook helpen om te zorgen dat ouders meer thuis gaan werken:
Waarom wordt het vliegverkeer niet stilgelegd?
De Jonge beaamt dat de beelden van een druk Schiphol, eerder deze week, er slecht uitzagen. Het kabinet is met de luchthaven in overleg over het beter reguleren van drukte en het voorkomen van lange rijen. Luchtvaartmaatschappijen en platforms die tickets verkopen moeten gaan toetsen of een vliegreis een noodzakelijke reis is.
Ook zijn er vanaf morgen extra regels voor mensen die naar Nederland willen reizen, waaronder het doen van een coronatest. "Mensen die inreizen van buiten de EU moeten een negatieve testverklaring overleggen. Dat gaan we ook regelen voor mensen die reizen binnen de EU. We trekken daarin samen op, om dat mogelijk te maken binnen de EU, want daar is een wetswijziging voor nodig", aldus De Jonge.
Nog altijd zijn er veel vragen over de PCR-test. Betekent een positieve PCR-test dat iemand het virus heeft en ook besmettelijk is voor anderen?
Voor mensen die coronagerelateerde klachten hebben is de PCR-test volgens epidemioloog Patricia Bruijning van het UMC Utrecht absoluut een geschikte test. "Als die positief is kun je er vanuit gaan dat je besmettelijk bent":
Kan ik kiezen welk vaccin ik wil? En vallen de vaccins te combineren?
"Ik wou dat we de luxe hadden, maar we zijn denk ik al blij als de toevoer van de eerste twee vaccins tot stand is gekomen", zegt Ton de Boer, voorzitter van het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen. "Kiezen is dus lastig."
Ook het combineren van vaccins is voorlopig niet aan de orde, zegt hoogleraar immunologie Marjolein van Egmond. "De vaccins van Pfizer en Moderna zijn nagenoeg identiek aan elkaar. Die twee combineren voegt naar verwachting weinig toe. Bovendien zijn de vaccins apart onderzocht. Je mag ze niet zomaar combineren zonder dat er een nieuwe studie gedaan is naar wat er met de effectiviteit gebeurt als je de vaccins combineert."
Hoe lang duurt het voordat ik immuun ben na de vaccinatie?
Een week na de tweede dosering treedt immuniteit op, zegt De Boer. Van sommige vaccins zijn namelijk twee prikken vereist om ze zo effectief mogelijk te maken:
De vaccins van Pfizer en Moderna zijn gemaakt met een revolutionaire techniek. Hoe weten we wat dat op langere termijn gaat doen in het lichaam?
De vaccins van Pfizer en Moderna zijn RNA-vaccins. Ze werken op basis van een techniek met genetisch materiaal. RNA uit het vaccin kan niet in de celkernen doordringen, zegt Van Egmond. Het vaccin verdwijnt weer relatief snel uit het lichaam:
Ook een veel gestelde vraag: het Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten zijn al begonnen met inenten, waarom loopt Nederland achter?
Het Verenigd Koninkrijk heeft gekozen voor een noodprocedure, benadrukt Jaap van Delden. Hij is programmadirecteur coronavaccinatie bij het RIVM. "Zij doen een eigen beoordeling, buiten het Europees Medicijnagentschap (EMA, red.) om. Bijna alle andere Europese landen kijken, net als wij, naar het EMA. De procedure loopt daar al bijzonder snel, maar je wil het voldoende zorgvuldig houden. Na goedkeuring willen we zo snel mogelijk beginnen met vaccineren."
De volledige tv-uitzending en het aanvullende vraaggesprek met overige vragen is terug te zien in deze video op het NOS-YouTubekanaal: