Bert van Marwijk keert na een jaar terug bij de Verenigde Arabische Emiraten
NOS Voetbal

'Bijzonder dat ze me terugvragen', zegt Van Marwijk, die thuiszitten zat is

"Dat is inderdaad bijzonder, dat ze me al zo snel weer terug vragen", beaamt Bert van Marwijk. De 68-jarige trainer keert een jaar na zijn gedwongen vertrek terug als bondscoach van de Verenigde Arabische Emiraten.

Van Marwijk: "Toen ik daar wegging, waren er al heel veel mensen verbaasd en er zijn veel mensen daarom bij de bond weggegaan. En de spelers hebben continu contact gehouden met mij en elke keer gevraagd: bestaat er geen kans dat je terugkomt?"

Geen Van Bommel

Ja dus. Van Marwijk vliegt "een dezer dagen" naar de Emiraten. Zonder schoonzoon Mark van Bommel, die werkloos thuis zit en met wie hij in het verleden vaker samenwerkte. "Als hij had gezegd: ik wil graag mee, dan had ik hem graag meegenomen, ja."

"Maar ik denk niet dat het voor hem goed is om zoiets te doen, als jonge en beginnende coach."

Bert van Marwijk met schoonzoon Mark van Bommel, met wie hij onder meer bij PSV samenwerkte

Voor Van Marwijk komt de stap naar de VAE daarentegen op een lekker moment. Al is hij inmiddels 68, het vele thuiszitten in coronatijd bevalt hem niet. "Zoals zo veel mensen zit ik de hele dag naar buiten te kijken."

"Nou heb ik de gelukkige omstandigheid dat je hier goed kan wandelen en mijn kinderen honden hebben, waar we vaak op moeten passen. Dus ik wandel veel, lekker in de buitenlucht."

"Maar dat is het dan ook. Iedereen zit maar, dus dat heeft misschien wel een rol gespeeld in mijn keuze 'ja' te zeggen."

Natuurlijk speelt het een rol dat het geld goed is, maar niet alleen.

Bert van Marwijk

Van Marwijk kan zich na zijn perspresentatie in alle rust, want verplichte coronaquarantaine, voorbereiden op een trainingskamp in januari, waar hij de tijd krijgt om zijn team "opnieuw te leren kennen".

Dat trainingskamp is voor hem heel belangrijk. "Anders is je invloed vrijwel nihil. In januari heb ik de spelers 10 of 11 dagen. Het is wel jammer dat ze daarin twee oefenwedstrijden gepland hebben, want ik train liever."

Niet alleen voor de dollars

"Voor de eerste wedstrijd heb ik ze ook een dag of 8 van tevoren al bij elkaar", vervolgt Van Marwijk. Die eerste - officiële - wedstrijd staat voor 25 maart op de rol, thuis tegen Maleisië in de Aziatische WK-kwalificatie. Direct een belangrijke pot.

De Emiraten staan, in een poule van vijf landen, vierde achter Vietnam, Maleisië en Thailand. Alleen de groepswinnaars en vier beste nummers twee (van acht poules) gaan door naar de volgende groepsfase.

Bert van Marwijk in zijn eerste periode als coach in de VAE met zijn assistenten Roel Coumans en John Metgod

En Van Marwijk gaat ook niet alleen voor de oliedollars naar de VAE, hij wil naar het WK met zijn ploeg in 2022. "Natuurlijk speelt het een rol dat het geld goed is, maar als ik alleen dat wilde, had ik allang eerder ergens aan de slag gekund."

"Er bestaat nog een zeer reële kans dat we de eerste groepsfase overleven. Het wordt misschien mijn derde WK, dat is wel heel bijzonder."

WK-kwalificatie

1. Vietnam 5-11
2. Maleisië 5-9
3. Thailand 5-8
4. VAE 4-6
5. Indonesië 5-0

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl