Een vrouw koopt een kerstboom bij een bouwmarkt in Delft ANP

Waar je vandaag ook bent, de aangekondigde harde lockdown is het gesprek van de dag. Afgaande op reacties op sociale media en op straat lijkt er begrip en steun te zijn voor de ingrijpende maatregelen die het kabinet vanavond officieel bekendmaakt. Maar er zijn ook veel zorgen, bijvoorbeeld over de economie en over eenzaamheid.

Je kunt het laatste nieuws volgen in ons liveblog.

Bij winkelcentrum Hoog Catharijne in Utrecht, dat nagenoeg volledig op slot gaat door de lockdown, reageert het publiek met berusting. "Misschien hebben we het er met zijn allen wel naar gemaakt, dat we nu op de blaren moeten zitten", zegt iemand. Een ondernemer reageert: "We kunnen zo niks meer doen, schandalig".

Dit zijn meer reacties uit Utrecht en Leiden; de meeste mensen hebben wel begrip voor de ingreep:

Voor ouders van schoolgaande kinderen betekent de harde lockdown opnieuw schipperen tussen thuiswerk en studiebegeleiding.

"We kunnen er van alles van vinden, maar ik denk dat het nodig is", reageert een ouder bij een school in Naarden. "Maar het komt wel goed. Het betekent alleen wat meer geregel."

Deze opa bij het schoolplein verwacht de komende tijd vaker te worden opgetrommeld voor oppas:

'We zagen het al een beetje aankomen'

Ook de kinderopvang gaat vanaf woensdag dicht, tot zeker 19 januari. Alleen voor ouders met vitale beroepen blijft kinderopvang beschikbaar.

Op sociale media ook vragen en kritiek

Op de NOS-Facebookpagina reageren duizenden mensen op het nieuws. In veel reacties klinkt berusting. "Heel goed dat er nu toe besloten wordt om de boel op slot te gooien! Dit had weken eerder al gemoeten", schrijft iemand. Een ander zegt: "Het zat erin. Er moet echt iets worden gedaan om de groei van de besmettingen te beperken en terug te dringen."

In reacties klinken ook boosheid en verwijten naar mensen die zich de afgelopen weken slecht aan de coronaregels hebben gehouden. "Met dank aan diegene die het zo nodig vonden om te feesten, te reizen en te winkelen", reageert een gebruiker. En ook: "Bedankt aan iedereen die schijt had/heeft aan alle maatregelen".

Gebruikers zijn verder bezorgd over de toekomst van winkels en over bijvoorbeeld eenzaamheid rond de feestdagen.

STER reclame