Minister Grapperhaus ANP

Er komt een Nationaal Coördinator Antisemitismebestrijding om discriminatie, bedreiging en intimidatie van Joden in Nederland aan te pakken. Dat heeft minister Grapperhaus van Justitie aangekondigd bij een Chanoeka-viering met vertegenwoordigers van de Joodse gemeenschap.

De Tweede Kamer had afgelopen zomer gevraagd om zo'n coördinator. Volgens Grapperhaus wordt antisemitisme steeds zichtbaarder de afgelopen jaren, mede door sociale media. "Corona en economische tegenspoed zijn een voedingsbodem voor complottheorieën tegen de Joodse gemeenschap."

Veelkoppig monster

De nieuwe coördinator gaat begin volgend jaar van start en blijft zeker voor de duur van een jaar. Hij of zij gaat de minister van Justitie en Veiligheid adviseren over de aanpak van antisemitisme en moet zorgen voor een betere samenwerking tussen partijen die antisemitisme bestrijden.

Volgens Grapperhaus voelt "het veelkoppige monster van antisemitisme" zich op veel plekken thuis. "Deze strijd mogen we niet aan de Joodse gemeenschap alleen overlaten."

Het kabinet is ondertussen bezig om te onderzoeken of er ook een nationaal coördinator discriminatie en racisme moet komen. Dat maakte minister Ollongren eerder deze week bekend.

STER reclame