Getty Images

Max Verstappen heeft het Formule 1-seizoen op de best mogelijke manier afgesloten. Hij won afgetekend de Grand Prix van Abu Dhabi en bezorgde daarmee het anders zo dominante Mercedes stof tot nadenken voor volgend jaar.

Verstappen reed met zijn Red Bull-wagen van start tot finish op kop. De Fin Valtteri Bottas werd tweede en de Britse wereldkampioen Lewis Hamilton derde.

De Mercedes-coureurs kwamen geen moment bij de Nederlander in de buurt en finishten op vijftien seconden en meer.

Reuters Connect

Het is de tweede Formule 1-overwinning van Verstappen dit seizoen (in augustus zegevierde hij op het circuit van Silverstone) en zijn tiende in totaal. In de WK-stand van dit jaar eindigde hij als derde achter Hamilton en Bottas.

Huidige auto's worden ook in 2021 gebruikt

Dat Verstappen aan het slot van dit jaar eindelijk echt sneller is dan Mercedes, biedt hoop voor komend seizoen. Alle teams moeten vanwege de coronacrisis hun huidige auto meenemen naar 2021. Normaal gesproken worden er voor een nieuw seizoen nieuwe wagens ontwikkeld, iets waar Mercedes de laatste jaren in uitblonk.

"Red Bull was te goed. Ze waren verrassend snel", gaf Bottas na afloop toe. En Hamilton: "Red Bull was hier niet bij te houden. Max, gefeliciteerd." Het volgende seizoen begint op 21 maart in het Australische Melbourne.

Lammers analyseert GP Abu Dhabi: 'Max was heel overtuigend de beste'

Verstappen stoof direct na de start weg bij de concurrentie. Vanwege een stilgevallen Racing Point-auto van Sergio Pérez kwam de safetycar de baan op en dat leidde ertoe dat alle kanshebbers vervroegd de pit opzochten voor een bandenwissel.

Twijfels bij Verstappen en Hamilton

Verstappen en Hamilton uitten hardop hun twijfel of de race met één stop wel uit te rijden was. De hardste band bleek voldoende slijtvast: de topdrie bleef op de baan.

Zodoende bracht Verstappen Mercedes de eerste nederlaag in Abu Dhabi toe sinds de introductie van de hybride motor in 2014.

Uitslag GP van Abu Dhabi

STER reclame