Max Verstappen viert de zege op Silverstone
NOS SportAangepast

Verstappen pakt op Silverstone eerste overwinning van het seizoen

Max Verstappen heeft de vijfde grand prix van het door de coronapandemie laat op gang gekomen Formule 1-seizoen gewonnen.

De coureur van Red Bull verwees op Silverstone, waar vorige week Lewis Hamilton zegevierde en nu de 70th Anniversary Grand Prix aan de orde was, de Britse wereldkampioen Lewis Hamilton en Valtteri Bottas naar de tweede en derde plaats.

Het was voor Verstappen, die vorig jaar november in Brazilië zijn laatste overwinning boekte, de negende grand-prixzege in zijn loopbaan. Hamilton veroverde zijn 155ste podiumplaats in de Formule 1. Hij is daarmee naast recordhouder Michael Schumacher gekomen.

Uitgekiende bandenstrategie

Verstappen dankte zijn overwinning voor een groot deel aan een uitgekiende bandenstrategie. Hij was als enige van de topzes op hardere banden aan de race begonnen, waardoor hij langer kon wachten met zijn eerste pitstop dan onder meer de concurrenten van Mercedes.

Dat voordeel leverde hem uiteindelijk de koppositie op in de wedstrijd, die hij na een tweede pitstop niet meer uit handen gaf.

Verstappen was vertrokken vanaf de vierde startpositie, maar had voor de eerste bocht Nico Hülkenberg, de vervanger bij Racing Point van 'coronapatient' Sergio Pérez, al te pakken.

De Limburger pakte zelfs de leiding toen achtereenvolgens de vanaf poleposition gestarte Bottas en klassementsleider Hamilton na een kwart race naar de kant gingen om de slijtende mediumbanden te vervangen.

De op harde (en dus tragere, maar langer meegaande) banden gestarte Verstappen wachtte tot halverwege de 52 ronden tellende race voordat hij zijn eerste pitstop maakte. Terug op de baan kwam hij vlak achter nieuwe koploper Bottas, maar nog vóór de op plek drie rondrijdende Hamilton terecht.

Beide Mercedessen stonden echter op oudere en inmiddels flink gesleten banden. Het was voor de Red Bull-kopman, die zijn wedstrijd voortzette op mediumbanden, dan ook een koud kunstje om de Finse rivaal te passeren en de leiding te heroveren.

Max Verstappen op Silverstone

In ronde 32 doken zowel Verstappen als Bottas, de nummers één en twee in de race, de pit in. Ze kwamen beiden, en in dezelfde volgorde, op harde banden weer naar buiten. Ze moesten alleen Hamilton, die pas één keer naar de kant was geweest, nog voor zich dulden.

De vraag was even wat de wereldkampioen, die een voorsprong van ruim tien seconden koesterde, zou gaan doen? Zou hij het aandurven om het bij die ene pitstop te laten? Tien ronden voor het eind kreeg Verstappen in ieder geval het sein van de Red Bull-leiding volle bak te gaan.

Hamilton toch ook naar pit

Kort daarop zocht Hamilton, zich realiserend dat het zinloos was op zijn oude banden de race uit te rijden, dan toch de pit op om vers rubber onder zijn bolide te laten monteren en was Verstappen de nieuwe leider in de race, op iets meer dan vier seconden voorsprong op Bottas.

Hamilton reed daarna op verse banden in een lichte auto de snelste raceronde en had drie ronden voor het einde Bottas te pakken. Hij kwam echter niet meer in de buurt van Verstappen, die superieur naar een prachtige grand-prixzege reed.

Tweede in WK-stand

Het bracht Verstappen in de WK-stand langs Bottas naar de tweede plaats. De Nederlander, die in de openingsrace van het seizoen de finish niet haalde, heeft met 77 punten 4 punten meer bij elkaar gereden.

Het gat met Hamilton, die de afgelopen drie races op zijn naam bracht, is nog aanzienlijk: de Britse titelverdediger heeft al 107 WK-punten verzameld.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl