De politie heeft een waterkanon ingezet
NOS Nieuws

142 arrestaties bij protest tegen veiligheidswet in Parijs

In Parijs zijn zeker 142 betogers opgepakt bij een demonstratie tegen een nieuwe veiligheidswet, meldt de Franse minister van Binnenlandse Zaken Darmanin. De politie heeft een waterkanon ingezet om het protest uiteen te drijven.

Volgens Darmanin zijn honderden gewelddadige hooligans op het protest afgekomen, die "gereedschap meenemen dat niet hoort bij een demonstratie". Hij prijst de standvastigheid van de politie, die de Parijse winkeliers heeft beschermd tegen mogelijke plunderingen en vernielingen.

Er wordt al meerdere zaterdagen op rij gedemonstreerd tegen een nieuwe veiligheidswet, die onder meer het verspreiden van beelden van politie in sommige gevallen verbiedt. President Macron heeft aangekondigd de wet aan te passen, maar het is nog onduidelijk op welke manier.

Inbreuk op vrijheid

Volgens het eerder aangekondigde wetsvoorstel wordt het strafbaar om een agent herkenbaar in beeld te brengen als er de intentie is om de politie te beschadigen. Dat moet de privacy en veiligheid van agenten beschermen, maar critici zien de wet als een inbreuk op de persvrijheid en vrijheid van meningsuiting.

Een fotograaf raakte gewond bij het protest

Het protest lijkt kleiner dan de afgelopen twee zaterdagen, toen tienduizenden demonstranten in verschillende steden de straat op gingen. Franse media schatten de opkomst van vandaag op enkele honderden tot enkele duizenden. Ook in Lyon, Montpellier en Straatsburg zijn demonstranten de straat op gegaan.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl