ANP
NOS Nieuws

Verdeeldheid blijft niet onder de oppervlakte bij congres SP: 'Discussie hoort erbij'

De SP wil eventueel deelnemen aan een volgend kabinet, maar niet als "aanschuifpartij". "Een volgende regering zal een sociaal antwoord moeten hebben op de coronacrisis", zei partijleider Marijnissen op het het digitale partijcongres, dat ook in het teken stond van onrust binnen de partij.

Het is aan een volgend kabinet om "de boel niet nog verder kapot te bezuinigen, maar te investeren in dat wat van ons allemaal is", zei Marijnissen, die erop wees dat de sociale ongelijkheid tijdens de coronacrisis erger is geworden. Maar voor de crisis was die beweging al ingezet, benadrukte ze. "Tien jaar Rutte heeft gezorgd voor een tweedeling, in plaats van een samenleving. Dat gaan wij anders doen."

Rood

Ook binnen de Socialistische Partij is tweedeling te zien. Dat werd nog eens duidelijk voor aanvang van het congres, toen leden van de jongerenafdeling Rood zich hadden verzameld bij het partijkantoor.

Een conflict met Rood is de afgelopen weken hoog opgelopen. Het SP-bestuur zette onlangs een aantal jongeren uit de partij, omdat die ook lid zijn van het Communistisch Platform.

De SP vindt die betrokkenheid niet te verenigen met het lidmaatschap van de 'moederpartij'. Uiteindelijk werd de financiële ondersteuning van de jongerentak stopgezet. "Mama, neem ons terug", was vandaag te lezen op een van de spandoeken buiten.

Inmiddels is er een onderzoek aangekondigd naar de relatie tussen de SP en de jongerenafdeling. Toch lagen er vandaag ook moties om Rood per direct weer in de armen te sluiten. Die haalden het niet, maar een aantal partijleden sprak wel steun uit aan de jongeren.

Ook de stemmingen over de kandidatenlijst en het programma lieten enige verdeeldheid zien. Zo stemde zo'n 20 procent tegen het verkiezingsprogramma en ongeveer eenzelfde deel stemde tegen Marijnissen als nummer 1. "Discussie hoort bij een volwassen partij", zei de lijsttrekker na afloop van het congres.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl