Boeren blokkeren het distributiecentrum van Albert Heijn in Oosterhout (GLD)
In samenwerking met
Omroep Gelderland
NOS Nieuws

Opnieuw boerenblokkades bij distributiecentra supermarkten

Net als gisteren voeren boeren blokkadeacties uit bij distributiecentra van supermarkten. In het Gelderse Oosterhout, niet ver van Nijmegen, staan trekkers voor de in- en uitgangen van de distributiecentra van Albert Heijn en de Lidl. In Groenlo hebben boeren het distributiecentrum van de Aldi geblokkeerd, in Geldermalsen de ingang van een distributiecentrum van Albert Heijn.

De boeren voeren actie omdat de supermarkten volgens hen te weinig voor hun producten betalen. Ze willen dat er een speciaal keurmerk komt voor landbouwproducten waar dan ook een goede prijs tegenover staat. Verder komen de boeren opnieuw in het geweer tegen de stikstofwetgeving.

Sfeer gemoedelijk

De grootste actie is die in Oosterhout, waar volgens Omroep Gelderland meer dan honderd tractoren meedoen aan het protest. Zij hebben aangekondigd de hele dag te blijven staan. De politie is aanwezig, maar noemt de sfeer "gemoedelijk".

De koepel van supermarkten, het Centraal Bureau Levensmiddelen, laat weten met de boeren in overleg te zijn. Een woordvoerder van Albert Heijn zegt de zorgen van de boeren te begrijpen. "Maar of dit de manier is voor een gesprek, vragen wij ons af."

Lege schappen

De gevolgen van de blokkades bij de distributiecentra zijn nog niet te overzien, vervolgt de woordvoerder. "We zetten alles op alles om lege schappen te voorkomen."

Gisteren en vannacht waren er blokkadeacties bij de distributiecentra van Jumbo in Woerden, Veghel, Beilen en Raalte en bij de Lidl in Heerenveen. Ook slachtafvalverwerker Noblesse in Wijster en het distributiecentrum van Coöp in Gieten kregen bezoek van actievoerende boeren.

Advertentie via Ster.nl