Trekkers blokkeren de doorgang in Veghel
In samenwerking met
RTV Utrecht
NOS NieuwsAangepast

Boeren willen betere marges en blokkeren distributiecentra

Boeren hebben in Veghel een distributiecentrum van supermarktketen Jumbo geblokkeerd. Er staan meerdere trekkers voor de in- en uitgangen van het terrein, waardoor vrachtwagens er niet langs kunnen.

Volgens de politie verloopt de demonstratie rustig. "De boeren mogen hier even staan om hun punt te maken, maar op een gegeven moment moeten ze wel weg", zegt een woordvoerder tegen Omroep Brabant.

Ook in Drenthe is een boerenprotest gaande. Er staan zo'n tien tot vijftien trekkers bij de ingang van het Jumbo-distributiecentrum in Beilen, meldt RTV Drenthe.

Ook actie in Woerden

In Woerden was vanochtend een soortgelijk protest. Tot ongeveer 09.30 uur stonden er zo'n tien trekkers en twintig actievoerders bij het distributiecentrum van Jumbo.

"De marges zijn mager, terwijl er bij supermarkten veel verdiend wordt", zei een van de actievoerders tegen RTV Utrecht. De boeren zeggen dat ze voor veel producten geen eerlijke prijs krijgen en willen dat er een speciaal keurmerk komt voor landbouwproducten waarvoor dat wél geldt.

Boeren protesteerden vanochtend in Woerden

Gesprekken over dat keurmerk tussen boeren en het Centraal Bureau Levensmiddelenhandel - belangenbehartiger van de supermarktbranche - hebben tot nu toe niets opgeleverd. De boeren stelden het CBL een ultimatum om met hun voorstel in te stemmen en dat liep gisteren af.

De blokkade in Woerden verliep vanochtend rustig. Volgens RTV Utrecht braken de boeren het protest af na een toezegging van Jumbo om in gesprek te gaan.

Eerder dit jaar blokkeerden boze boeren ook al distributiecentra van supermarkten en de toegang tot het CBL-kantoor in Leidschendam. Volgens de supermarktorganisatie hebben bestuursleden van actiegroep Farmers Defence Force de laatste tijd op sociale media dreigende taal geuit naar leden van het CBL. De supermarkten zijn boos over de verharde toon.

Advertentie via Ster.nl