NOS NieuwsAangepast

Boeren naar huis na demonstraties in Den Haag en Leidschendam

Het protest van de boeren tegen het stikstofbeleid van de regering is voorbij. De boeren zijn op hun trekkers aan het eind van de middag op huis aan gegaan.

Uit het hele land kwamen vanochtend boeren op trekkers naar Den Haag om te demonstreren tegen het stikstofbeleid van het kabinet en de bijbehorende uitkoopregeling. De boeren vinden dat zij een te grote bijdrage moeten leveren om de stikstofproblemen op te lossen.

Ze willen dat de wet die minister Schouten in januari wil invoeren van tafel gaat. De minister is dat niet van plan.

Zeker duizend boeren verzamelden zich op de Koekamp, waar vanaf een podium toespraken werden gehouden. Bij het protest zijn twee mensen aangehouden. Een van hen wegens belediging en de ander wegens gevaarlijk verkeersgedrag.

De boeren reden luid toeterend langs Huis ten Bosch, de woning van koning Willem-Alexander.

Aanvankelijk wilde de organisator van het protest, Farmers Defence Force (FDF), de demonstratie bij Huis ten Bosch houden, maar daarvoor gaf de gemeente geen toestemming.

Het 'trekkerdefilé' voor Huis ten Bosch:

Trekkerdefilé langs Paleis Huis ten Bosch

Kort daarna ging een kleine delegatie naar de Korte Vijverberg, waar een petitie werd aangeboden aan de directeur van het Kabinet van de Koning. De rest van de boeren vertrok naar het hoofdkantoor van het Centraal Bureau Levensmiddelenhandel in Leidschendam, de brancheorganisatie van supermarkten, om een 'keurmerk' te presenteren.

Daar hielden de boeren ook een manifestatie waar diverse sprekers hun standpunt te berde brachten. Volgens de politie waren er zeker 1600 trekkers in Leidschendam verzameld. De sfeer was gemoedelijk. Eind van de middag vertrokken de boeren. Daarbij gebeurde in de buurt van Delft een aanrijding tussen een trekker en een fietser. De vrouw op de fiets raakte lichtgewond.

Malieveld

Tientallen boeren parkeerden hun trekker vanochtend langs het Malieveld. Volgens de politie was dit niet volgens afspraak. Er was met de boeren afgesproken de voertuigen op de Benoordenhoutseweg te parkeren, om vervolgens te voet naar de Koekamp te gaan.

De weg naar de binnenstad was afgesloten met grote legervoertuigen, maar sommige boeren probeerden toch naar het centrum te rijden door een blokkade te omzeilen. Ze werden door agenten tegengehouden.

De binnenstad van Den Haag werd afgesloten met legervoertuigen

Al voor 04.00 uur vanochtend waren de eerste boeren aangekomen in Den Haag vanuit onder meer Groningen, Limburg en Noord-Brabant. Volgens de ANWB veroorzaakten de boeren vertraging op de provinciale wegen rond Den Haag.

Inwoners van Den Haag klaagden op internet over geluidsoverlast. Een omwonende noemde het trekkerdefilé "een mooi woord voor asociaal gedrag om 4.30 uur". Een ander schreef dat de boeren met het "irritante getoeter" hun sympathie verspelen.

Sieta van Keimpema van Farmers Defence Force over waarom de boeren demonstreren:

'Het is een heel slechte wet die rechten van boeren met voeten treedt'

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl