Medewerkers van een coronateststraat in Zwolle
NOS NieuwsAangepast

8894 nieuwe besmettingen, ruim 1600 meer dan gemiddeld afgelopen week

Bij het RIVM zijn tot 10.00 uur vanmorgen 8894 nieuwe bevestigde coronabesmettingen gemeld. Dat zijn er 120 meer dan gisteren werden gemeld. Het weekgemiddelde ligt op 7264.

Het aantal besmettingen neemt de afgelopen tien dagen snel toe: de afgelopen week was er sprake van een stijging van 45 procent ten opzichte van de zeven dagen daarvoor. Premier Rutte kondigde tijdens de persconferentie van dinsdag al aan dat het nodig kan zijn om de maatregelen binnenkort extra aan te scherpen. Een deel van de stijging komt volgens het RIVM door het feit dat ook steeds meer mensen zich laten testen.

Ziekenhuizen

In de ziekenhuizen stokt de eerdere daling van de bezetting al een tijdje. De voorbije dag nam de druk weer iets toe. Er werden 199 nieuwe coronapatiënten opgenomen op de verpleegafdelingen in het ziekenhuis, meldt het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS). Dat is 1 nieuwe opname meer dan gisteren.

Op de intensive care werden 30 nieuwe patiënten opgenomen, bijna allemaal doorgestroomd vanaf de verpleegafdelingen. Dat zijn 4 nieuwe opnames meer dan gisteren.

In totaal liggen er nu 1681 mensen met corona in het ziekenhuis (gisteren: 1648), van wie 472 op de IC (gisteren: 469). Er zijn dus meer coronapatiënten opgenomen dan ontslagen.

65 overleden covid-patiënten

Nieuw is dat nu ook de daling van het dodental tot stilstand is gekomen. Bij het RIVM zijn 65 overleden covid-patiënten gemeld, tegen 64 gisteren. De afgelopen zeven dagen registreerde het RIVM gemiddeld 50 doden per dag, tegen 51 doden per dag een week eerder.

Dat zijn doden van wie bekend is dat ze het coronavirus droegen; volgens het CBS ligt het werkelijke aantal doden hoger. Vorige week ging het om een 'oversterfte' van 400.

Hoe snel het aantal doden verder stijgt, hangt mede af van het aantal besmettingen in verpleeghuizen. Ook daar lopen de cijfers weer op na een aanvankelijke daling. Er zijn nu 591 verpleeghuizen waar de afgelopen twee weken minimaal één coronabesmetting is vastgesteld. Een week geleden waren dat er 565. Op het hoogtepunt van de eerste coronagolf, op 15 april, waren er 828 verpleeghuizen met minimaal één besmetting.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl