Handbalsters hard onderuit tegen Noorwegen: 'Details waren doorslaggevend'

Oranje delft onderspit tegen Noorwegen op EK handbal: 32-25

De Nederlandse handbalsters zijn bij de eerste wedstrijd in de hoofdronde van het EK hard onderuit gegaan tegen topfavoriet Noorwegen. In het Deense Kolding werd met 32-25 verloren.

Na een snelle 2-0 voorsprong, werden de rollen omgedraaid en keek Nederland in het vervolg van het duel vrijwel constant tegen een achterstand aan. Toch kwam Oranje zeker niet slecht voor de dag.

Zo scoorde het twee keer in een ondertalsituatie, maar zag de ploeg gedurende de eerste helft de achterstand op de Noren wel steeds groter worden. Na twintig minuten keek de regerend wereldkampioen, die vorig jaar op het WK de Noren versloeg, tegen een 12-6 achterstand aan.

Nederland, dat zich ternauwernood plaatste voor de hoofdronde, werd wat onzorgvuldiger in de aanval en kreeg zo regelmatig snelle Noorse aanvallen om de oren. De ploeg van bondscoach Emmanuel Mayonnade ging uiteindelijk rusten met een 16-10 achterstand.

Zevenhonderdste doelpunt

Lois Abbingh maakte in de eerste helft haar zevenhonderdste interlanddoelpunt voor Oranje. De topschutter speelde in Denemarken haar 158e interland. Topscorer aller tijden bij de handbalsters is Olga Assink met 954 doelpunten.

Bekijk hieronder de reactie van Lois Abbingh:

Abbingh baalt na nederlaag tegen Noorwegen: 'Details waren doorslaggevend'

Abbingh verklaarde na het duel dat ze het gevoel had dat er meer in had gezeten. "We begonnen goed en ik denk dat we aanvallend en verdedigend ook goed stonden. Maar we komen in een lastige fase waarin we een paar keer tijdstraffen en penalty's tegen krijgen. Dan is het moeilijk om met Noorwegen mee te komen, want je hebt iedereen nodig."

"Ik had toch wel het gevoel dat we de hele wedstrijd redelijk speelden, maar de details hebben de wedstrijd bepaald. Natuurlijk zijn zij ook gewoon goed. Maar ik denk niet dat wij veel voor de Noren onderdoen", aldus Abbingh.

Noorwegen verslapt niet

Ook na de pauze kwam Noorwegen scherp voor de dag en het vergrootte de voorsprong tot acht punten. Nederland herpakte zich halverwege de tweede helft nog wel enigszins, maar stuitte geregeld op de sterke defensie van de Noren.

Noorwegen wist gemakkelijker het doel te vinden en liep zo uit tot 28-17. In de laatste minuten wisselde de Noorse ploeg enkele sterkhouders en zo wist Oranje het verschil nog enigszins te beperken tot zeven doelpunten.

Keeper Tess Wester in actie tegen Noorwegen

Nederland treft later nog Duitsland en Roemenië in het hoofdtoernooi. De nummers één en twee plaatsen zich voor de halve finales. Oranje heeft uit de eerste ronde twee punten meegenomen dankzij de zege op Hongarije.

Om nog kans te maken op die halve finales moet Nederland de resterende twee duels winnen en is de ploeg afhankelijk van de resultaten van Duitsland en Kroatië.

Abbingh: "We moeten ons niet te veel bezig houden met de stand en gewoon focussen op het spel. De komende twee wedstrijden moeten we vechten voor wat we waard zijn en vier punten pakken. Dan zien we wel wat het ons brengt."