NOS Voetbal

Paolo Rossi (64) overleden, de spits die Italië in 1982 wereldkampioen maakte

Paolo Rossi, met zes doelpunten de Italiaanse WK-held van 1982

Paolo Rossi is overleden. De oud-voetballer staat vooral bekend als de spits die Italië in 1982 naar de wereldtitel loodste. 'Pablito' werd 64 jaar.

De verslagenheid in Italië om de dood van de WK-held is enorm. Zijn vrouw liet weten dat Rossi al een tijd ongeneeslijk ziek was.

Eigenlijk zou Rossi in 1982 niet eens mee mogen doen aan het wereldkampioenschap in Spanje, na een schorsing vanwege matchfixing. Maar omdat zijn straf werd gereduceerd tot twee jaar, was hij net op tijd weer speelgerechtigd.

Middelpunt van kritiek

Rossi raakte in zijn eerste wedstrijden geen bal en was aanvankelijk nog het middelpunt van kritiek in de Italiaanse ploeg, die zich dankzij drie gelijkspelen maar net door de eerste poulefase worstelde.

In de volgende groep moest Italië het afsluitende duel met Brazilië winnen om niet te worden uitgeschakeld. En ineens stond hij daar. Met drie goals verzorgde Rossi de voltallige productie in het met 3-2 gewonnen duel.

Bekijk hieronder de samenvatting van Brazilië-Italië met de drie goals van Paolo Rossi:

WK 1982: Brazilië-Italië

In de halve finale maakte Rossi beide goals tegen Polen (0-2) en in de eindstrijd verwierf hij zijn heldenstatus door de score te openen tegen West-Duitsland (3-1).

Na afloop werd de topscorer van het toernooi ook nog benoemd tot beste speler en kreeg hij later dat jaar de Ballon d'Or uitgereikt voor de beste Europese voetballer.

Paolo Rossi is wereldkampioen met Italië in 1982

Rossi zou in totaal 48 interlands spelen voor Italië en boekte later als clubspeler met Juventus ook nog grote successen. In 1984 won hij de toenmalige Europa Cup II voor bekerwinnaars en een jaar later de Europa Cup I, in de wedstijd die als het Heizeldrama de boeken inging.

'Rossi liet ons allemaal verliefd worden'

Rossi speelde ook nog bij Vicenza, Como, Perugia, AC Milan en Hellas Verona. In 1987 zette hij een punt achter zijn carrière als voetballer, waarna hij nog lange tijd actief was als commentator.

Zijn collega Enrico Varriale van RAI Sport sprak over Rossi als de man "die ons allemaal verliefd liet worden in die zomer van 1982". Sportkrant La Gazzetta dello Sport schreef na het nieuws over Rossi's dood: "Dit verstoort alle Italianen en de gehele voetbalwereld."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl