WK 1982: Falcao in duel met Paolo Rossi
NOS Voetbal

Braziliaanse en Italiaanse rivalen van WK '82 strijden nu samen tegen corona

Sócrates, Zico, Toninho Cerezo en Falcão. Het is het illustere middenveld van het Braziliaanse elftal tijdens het WK voetbal in 1982. Op dat toernooi verwierf de 'Seleção' een ongekende status die met het jaar steeds grotere proporties krijgt.

Met name de zinderende wedstrijd tegen Italië staat hoog op de lijstjes van voetbalkenners met wedstrijden om niet snel te vergeten. De rivalen van toen zijn nu samen een actie gestart om geld binnen te halen voor slachtoffers van het coronavirus.

Braziliaanse sloppenwijken

Op initiatief van Falcão halen ze geld op voor de mensen in de Braziliaanse sloppenwijken. Hij nam onlangs samen zijn voormalige teamgenoten van het WK 1982, onder wie Zico, Junior en Leandro, een videoboodschap op.

Ze vroegen daarin om geld te doneren voor hulp aan de dichtbevolkte favela's in de grote steden van hun land.

WK 1982: Brazilië-Italië

De oud-speler van AS Roma schakelde zijn voormalig teamgenoot Bruno Conti in voor hulp. De Italiaan nam op zijn beurt een vergelijkbaar filmpje op met zijn mede-internationals van het WK 1982, onder wie Giuseppe Bergomi, Claudio Gentile en Paolo Rossi.

"Italië en Brazilië waren rivalen op het veld, maar we trekken nu samen op tegen het coronavirus", luidt de boodschap van hun oproep om geld te doneren. De oud-internationals hebben inmiddels zo'n 800.000 euro binnen.

Voetbal is vermaak en wie vermaakt wilde worden in de zomer van '82 moest naar Brazilianen met een bal kijken. Met swingend sambavoetbal en prachtige goals fladderde het elftal door de groepsfase heen.

Er werd met 2-1 gewonnen van de Sovjet-Unie, met 4-1 van Schotland en met 4-0 van Nieuw-Zeeland. In de tweede ronde wachtten Argentinië en Italië. Ook de Argentijnen werden simpel aan kant gezet: 3-1.

Een van de beste WK-duels ooit

Omdat de Italianen ook hadden gewonnen van Argentinië, moesten Brazilië en Italië in een onderling duel uitmaken wie er door mocht naar de halve finales. Brazilië was voorbestemd om dat jaar wereldkampioen te worden, maar het werd Italië.

Juventus-spits Paolo Rossi werd met drie goals de grote man in duel met de Brazilianen, in een strijd die 38 jaar na dato nog altijd wordt gezien als een van de beste wedstrijden ooit op een WK voetbal.

Bekijk hieronder de hoogtepunten van de wedstrijd uit 1982 tussen Brazilië en Italië:

WK 1982: Brazilië-Italië

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl