NOS Nieuws

Scholen open na kerstvakantie; opluchting én gemengde gevoelens bij directeuren

  • Laura Steenbeeke

    redacteur Binnenland

  • Laura Steenbeeke

    redacteur Binnenland

Op 4 januari zitten alle scholieren waarschijnlijk gewoon weer in de klas. Haagse bronnen melden dat de scholen rond de feestdagen zoals altijd twee weken dichtgaan, en niet langer.

Het kabinet liet onderzoeken of zo'n extra week kon helpen om de besmettingen terug te dringen. Dat zou met name helpen op middelbare scholen, waar het aandeel besmettingen van scholieren gestaag toeneemt. Maar dat gaat dus niet gebeuren.

Het merendeel van de middelbare scholen zag zo'n verlenging al niet zitten, zegt de koepel van middelbare scholen, de VO-Raad. Toch zijn er ook scholen die wel degelijk de toegevoegde waarde zagen. Drie schooldirecteuren over de 'kerstvakantiekwestie'.

'Laat het aan de scholen zelf over'

"Een verstandig besluit", zegt Loes Corbeij van het Huygens Lyceum in Eindhoven. De rector vond het geen gek idee dat je met een extra week de verspreiding van de 'feestdagen-besmettingen' kan voorkomen. Maar zij ziet liever dat de school hier zelfstandig een beslissing over neemt.

"Liever zelf een beslissing nemen, dan een landelijk afgesproken week"

"Onze school heeft drie locaties, en op elke vestiging ontwikkelt het virus zich verschillend. Op een daarvan hanteren we bijvoorbeeld een half-half lesrooster, waarbij steeds de helft van de leerlingen op school is en de andere helft de les vanuit huis volgt. Maar op mijn eigen locatie is daar tot nu toe helemaal geen aanleiding voor geweest. We zetten zo'n week liever in op een moment waarop wij het nodig vinden."

Corbeij hoopt dat scholen ook in het nieuwe jaar de ruimte krijgen om zelfstandig te beslissen tot sluiting als de besmettingen oplopen. "Als een soort een time-out." Als ze dat bij het Huygens Lyceum moeten doen, zijn ze goed voorbereid. "We streamen sowieso alle lessen als er leerlingen afwezig zijn, en alle collega's hebben laptops."

'Elke lesweek is er een'

Juul Boekholt, directeur van de Nijeborg in Leek, haalde opgelucht adem toen ze hoorde dat de scholen gewoon weer opengaan na de kerstvakantie. "Wij zien echt niet de toegevoegde waarde. We zitten in een regio met heel weinig besmettingen, een landelijke maatregel zou geen recht doen aan alle regionale verschillen."

"Een verlengde kerstvakantie is een stap achteruit"

Bovendien zou zo'n week slecht zijn voor het grote deel van hun leerlingen, en dan vooral de examenleerlingen, zegt Boekholt. "Wij hechten echt aan deze week. Het schooljaar voor examenleerlingen is kort, juist daarom hebben we nu een flink tempo ingezet om ze daar klaar voor te stomen. Een week geen les, of digitaal les is voor deze leerlingen een stap achteruit."

Boekholt ziet vooral dat er door het afgelopen schooljaar grote verschillen zijn ontstaan tussen leerlingen. "Sommigen hebben zich goed gered, anderen juist niet." In een enquête van de school gaf slechts 20 procent aan thuis goed te kunnen werken. "Vooral voor deze leerlingen is elke fysieke lesweek er een en dus belangrijk."

Geen frisse start

Bij het Metzo College in Doetinchem hadden ze juist gehoopt op een digitale lesweek, aansluitend aan de kerstvakantie. "Onze veiligheidsregio valt nog steeds onder het risiconiveau 'zeer ernstig', vertelt directeur Hans Baan. "Een week dichtgaan om de besmettingsgraad omlaag te krijgen, leek ons een goed idee. Dan konden de leerlingen na die week weer volop aan de slag, als een soort frisse start."

"Een extra lange vakantie had ademruimte gegeven"

Maar die extra week komt er dus niet. Baan twijfelt nu aan hoe ze na de kerstvakantie weer zullen opstarten. "Als na die twee weken iedereen weer gezond is, hoor je mij niet klagen. Maar ik heb daar mijn vraagtekens bij."

Een week digitaal les had volgens de directeur ademruimte gegeven aan de scholen. "Als we na twee weken weer open moeten, en er blijken docenten en leerlingen ziek, vraagt dat veel regelwerk en het levert onrust op." Baan bereidt zijn school nu met noodplannen zo goed mogelijk voor op een besmettingsgolf. Al is nog niet bekend of en wanneer die zich aandient.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl