'Tientallen Assad-handlangers leven als vluchteling in Nederland'
Tientallen voormalige handlangers van het Assad-regime wonen in Nederland als vluchteling. Zeker drie van hen worden verdacht van het plegen van oorlogsmisdaden concludeert NRC na uitgebreid onderzoek.
Via getuigenverklaringen worden de mannen gelinkt aan bijvoorbeeld marteling, mishandeling en het ronselen van kindsoldaten. De krant sprak meerdere Syriërs die in Nederland onder druk zijn gezet door landgenoten, met dreigementen tegen familieleden in Syrië. Een slachtoffer dat kritiek had geuit op het regime kreeg een video opgestuurd waarop te zien is dat een familielid in elkaar werd geslagen.
Voorbereiding matig
Immigratiedienst IND worstelt met het identificeren van vermoedelijke oorlogsmisdadigers, schrijft NRC. Over de periode januari 2011 tot en met januari 2016 zijn recent alle dossiers van Syrische mannen tussen 17 en 35 jaar oud die asiel hebben aangevraagd doorzocht. Van de 12.570 dossiers werd slechts bij één Syriër voldoende aanwijzingen gevonden om de verblijfvergunning in te trekken.
"Mogelijke casussen werden soms afgesloten zonder verhoring", zegt een anoniem voormalig IND-medewerker. "En waar vluchtelingen wel bevraagd werden, was de voorbereiding vaak matig", zegt een ander oud-medewerker.
Ook nu wordt er volgens de bron weinig pro-actief informatie verzameld. Jaarlijks wordt van gemiddeld "minder dan tien" Syriërs die verdacht worden van oorlogsmisdaden hun asielaanvraag afgewezen, zegt de IND.
Dit zijn de mensen voor wie wij zijn gevlucht.
De krant spoorde drie vermoedelijke oud-handlangers van het regime op. Een ervan wordt door meerdere mensen aangewezen als lid van de Syrische veiligheidsdiensten. Een ander heeft naar verluidt kindsoldaten geronseld.
Op sociale media staan foto's van de verdachten en ze worden als 'shabiha', loyalisten van het Syrische regime, herkend door landgenoten.
"Dit zijn de mensen voor wie wij zijn gevlucht", zegt de 37-jarige Raid Sadek tegen NRC. "In Syrië kunnen ze alles maken, maar in Nederland zijn wetten en regels. Als ze daar niet worden gestraft, dan moet dat hier gebeuren." Raid heeft aangifte gedaan.
'Gewapende bende oprichten'
De drie verdachten ontkennen tegenover de verslaggevers dat ze misdaden hebben gepleegd. De krant heeft de drie dossiers ook voorgelegd aan het team van een mensenrechtenadvocaat in Parijs.
Die concludeert dat een van de mannen werkte voor een wegens marteling beruchte afdeling van de Syrische militaire inlichtingendienst. Een andere verdachte zou inderdaad kindsoldaten hebben geronseld.
Deze mensen vormen een gevaar voor de Nederlandse samenleving, citeert de krant Ugur Üngör, een aan het onderzoeksinstituut NIOD verbonden hoogleraar genocidestudies. "Het is een kwestie van tijd voordat ze hun oude skills weer laten gelden en ook hier gewapende bendes oprichten."
In een reactie tegenover NRC zeggen de IND en het OM zoals gebruikelijk in dit soort zaken dat ze niet ingaan op individuele gevallen.