NOS
NOS Nieuws

'Baan zonder cv geeft mensen met afstand tot arbeidsmarkt vertrouwen'

"Een radicale keuze voor werkgevers." En: "een positieve invloed op het leven van de deelnemers." Zo omschrijven onderzoekers van de Vrije Universiteit de eerste Nederlandse experimenten van werkgevers met open hiring. Dat is een wervingsmethode waarbij werkgevers geen sollicitatiegesprekken voeren, maar de eerste die zich meldt meteen de baan geven.

Voor het onderzoek, waar het AD vanochtend aandacht aan besteedde, werden de 25 eerste open hiring-medewerkers in Nederland gevraagd naar hun ervaring. Het zijn mensen die om wat voor reden dan ook een afstand hebben tot de arbeidsmarkt.

Bijvoorbeeld als zij een gat op hun cv hebben door langdurige zorg voor familieleden of door een eerdere negatieve werkervaring niet willen terugkeren.

Geen ideale kandidaat

"Open hiring gaat vooral om onze houding ten opzichte van iemand met een andere loopbaan dan gemiddeld", zegt onderzoeker Hans Bosselaar. "We leven in een meritocratie: cv's en opleidingen zijn doorslaggevend voor je kansen. Maar er veel mensen die niet voldoen aan dat beeld en dus op voorhand al niet als de ideale kandidaat worden gezien."

Dat een handjevol werkgevers in Nederland nu experimenteert met deze alternatieve manier van recruiting, heeft volgens Bosselaar twee redenen. "Voor corona was er een krappe arbeidsmarkt. Laagbetaalde functies waren lastig te vervullen. Met open hiring vergroten bedrijven hun kans op het vinden van mensen."

'Jezelf zijn'

Een ander motief is als het bedrijf idealistisch is. "Die denken: wij maken deel uit van de samenleving en willen om die reden inclusief zijn en mensen een kans geven op de werkvloer", aldus Bosselaar. Volgens hem hebben werknemers met deze methode het gevoel te mogen zijn wie ze zijn.

Volgens de onderzoekers ervaart driekwart van de respondenten open hiring als een nieuwe kans en een manier om "zelfvertrouwen, zelfwerkzaamheid en sociale verbinding terug te winnen." "En dat gewoon door te zijn wie ze zijn en het leven te leiden dat zij willen", aldus Bosselaar.

Corné van Hout kreeg een baan bij babywinkel Mamaloes omdat hij wilde werken, zonder vragen over diploma's of ervaring:

'Mensen die anders geen kans krijgen, krijgen hier wel de gelegenheid'

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl