Een deel van de Melkweg
In samenwerking met
Omroep Flevoland
NOS Nieuws

Nieuwe versie van 3D-kaart van de Melkweg: 'Er komen allerlei ontdekkingen aan'

Astronomen zijn verguld met een nieuwe update van de 3D-kaart van de Melkweg. Op de kaart zijn 1,8 miljard sterren tot in detail te zien.

De gegevens zijn verzameld door de Gaia-satelliet, die van de sterren onder meer de diameter, hun levensfase, oppervlaktetemperatuur en helderheid heeft vastgesteld. De nieuwe gegevens zijn verwerkt in een update van de driedimensionale kaart die een aantal jaar geleden al werd gemaakt.

Doordat de nieuwe gegevens nu openbaar zijn gemaakt door de Europese ruimtevaartorganisatie ESA, kunnen wetenschappers ermee aan de slag. "Ik denk dat er de komende jaren allerlei ontdekkingen gedaan worden", zegt Hugo Batema van Sterrenwacht Almere tegen Omroep Flevoland.

Vorige updates leidden er onder meer toe dat wetenschappers in een hoek van de Melkweg een soort 'kraamkamer' ontdekten, waar nieuwe sterren worden geboren.

Zo brengt Gaia de sterrenhemel in kaart:

Gaia brengt het heelal in kaart: weer 300.000 sterren erbij

Gaia scant sinds 2014 elke twee maanden de hele hemel, en begint dan weer opnieuw. Zo worden de metingen steeds preciezer en wordt zichtbaar welke kant al die hemellichamen op gaan. Sterren staan niet stil, maar bewegen voortdurend. Al die gecombineerde data geven een veel beter inzicht in de geschiedenis van onze Melkweg.

"Er is zoveel nieuwe informatie dat we wel tientallen jaren bezig zullen zijn om alles te analyseren", zegt astronoom Batema. "We kunnen dankzij deze informatie beter checken of de theorieën van Einstein kloppen, we krijgen een beter beeld wat er in ons sterrenstelsel plaatsvindt en uiteindelijk leren we ook meer over het ontstaan van onze aarde."

"Dit is duidelijk weer een stap. Dankzij Gaia zetten we grote stappen vooruit." De satelliet zal de komende jaren nog meer nieuwe informatie aanleveren. In 2022 en 2025 worden nieuwe updates van de 3D-kaart verwacht.

Advertentie via Ster.nl