Premier Rutte komt aan op zijn wekelijkse persconferentie ANP

Het kabinet blijft koersen op beginnen met vaccineren tegen het coronavirus vanaf week één van het nieuwe jaar. "We werken er vreselijk hard aan, als het lukt en alles meezit dan kunnen we in de eerste week van januari beginnen", zei premier Rutte vrijdag na het wekelijkse kabinetsberaad.

Eind deze maand verwacht het kabinet de goedkeuring van de vaccins. Minister De Jonge zei begin deze week dat het streven is om 4 januari te starten, met daar nadrukkelijk bij dat alles dan wel moet meezitten. Daarop zeiden onder meer huisartsen dat ze niet goed toegerust zijn voor toediening van het coronavaccin van Pfizer/BioNTech.

Stel dat het lukt, dan zou je een heel eind kunnen komen in januari met de eerste vaccins. En Hugo heeft ook niet gezegd dat we heel Nederland op 4 januari gaan vaccineren.

Mark Rutte, minister-president

Rutte begrijpt dat er enigszins kritisch wordt gereageerd. "Volgens mij is iedereen onderliggend heel blij, maar denkt men ook dat het wel een enorme logistieke operatie is. Ja, dat zien wij natuurlijk ook."

"Iedereen wil toch ook van de ellende af. Stel dat het lukt, dan zou je een heel eind kunnen komen in januari met de eerste vaccins. En Hugo heeft ook niet gezegd dat we heel Nederland op 4 januari gaan vaccineren." Gevraagd of hij als voorbeeld zelf als één van de eersten gevaccineerd wil worden zegt Rutte dat hij dat best wil.

Maar hij denkt niet dat hij echt als eerste aan de beurt is:

Rutte: te jong om als eerste aan de beurt te zijn

Het kabinet wil niet vooruitlopen op de omstandigheden waaronder Nederland de feestdagen gaat vieren.

Komende dinsdag geeft het kabinet weer een persconferentie. Rutte temperde de verwachtingen voor grote versoepelingen. "Mensen snappen heel goed dat met deze hoge aantal besmettingsaantallen heel weinig kan. We weten nu nog niet wat kan, maar ik ben het met veel mensen eens als die zeggen dat we voorzichtig moeten zijn."

Het kabinet gaat de komende dagen heel precies naar de cijfers kijken en overlegt zondag weer met deskundigen van het Outrbreak Management Team in het Catshuis.

Kijk hier wat Rutte in zijn persconferentie zei over vaccineren:

Rutte: ben te jong om in eerste groep te zitten

STER reclame