Na de mysterieuze verschijning (en verdwijning) van metalen zuilen in Utah en Roemenië is gisteren opnieuw een metalen zuil ontdekt, dit keer in Californië. De pilaar staat in de buurt van een wandelpad in de plaats Atascadero, in het zuidwesten van de Amerikaanse staat.

Het object trekt veel aandacht van wandelaars en andere voorbijgangers:

Metalen pilaar duikt op in Californië, maar is het de vermiste uit Utah?

De mysterieuze metalen zuilen doen sommige mensen denken aan de zwarte monolieten uit de sciencefictionfilm 2001: A Space Odyssey uit 1968. Monolieten zijn bouwdelen die uit één stuk steen of rots bestaan en die boven hun omgeving uitsteken. De zwarte exemplaren uit de film van regisseur Stanley Kubrick hebben ongeveer dezelfde vorm als de drie metalen zuilen die nu zijn opgedoken.

De helikopterpiloot die vorige maand bij toeval de pilaar in Utah ontdekte, ging er dan ook van uit dat die daar was neergezet door een fan van die film (of door een new wave-artist, zei hij erbij).

Overigens is de gisteren ontdekte pilaar in Californië de enige die nog steeds te zien is. De metalen zuil in Roemenië, die eind november werd ontdekt, was dinsdag op mysterieuze wijze verdwenen. Ook het exemplaar in Utah bleek afgelopen weekend plots weggehaald. De autoriteiten zeiden toen dat dat was gebeurd "door een onbekende".

Inmiddels hebben die onbekenden zichzelf geopenbaard. Gids en klimmer Sylvan Christensen onthulde gisteren op TikTok en Instagram dat hij en drie anderen de zuil hebben weggesleept, naar eigen zeggen om de natuur te beschermen tegen de massa's mensen die naar het gevaarte - dat midden in de woestijn stond - kwamen kijken.

Poepen in de woestijn

"Laten we duidelijk zijn: de ontmanteling van de monoliet in Utah is tragisch, en als je denkt dat we daar trots op zijn: dat zijn we niet. Bovendien waren we te laat", zegt Christensen. Volgens de klimmer heeft sensatiezucht, verspreid via internet, veel schade veroorzaakt in het gebied.

"Mensen kwamen met auto's, busjes, helikopters, vliegtuigen, treinen, motoren en e-bikes, en er is niet eens een parkeerplaats. Er zijn geen badkamers, en ja: poepen in de woestijn is een misdrijf. Er zijn geen gemarkeerde paden, geen vuilnisbakken." Volgens Christensen is dit niet de manier waarop we met de publieke ruimte, flora en fauna moeten omgaan.

Bekijk hier hoe zijn groepje de zuil weghaalde:

Activisten zetten diefstal metalen zuil Utah op TikTok

Volgens een fotograaf, die kort voordat de groep van Christensen bij de pilaar in de woestijn arriveerde foto's had gemaakt van het gevaarte, duurde de ontmanteling slechts enkele minuten.

Op Instagram zegt hij dat hij daarna met drie vrienden in de woestijn bleef overnachten. "De volgende dag liepen we naar de top van een heuvel vanwaar we het gebied konden overzien. We zagen zeker zeventig verschillende auto's (en een vliegtuig). Auto's parkeerden overal in het kwetsbare woestijnlandschap, niemand volgde een pad."

Moeder Natuur, zo besluit de fotograaf, is een kunstenares. "En het is het beste om kunst in het wild aan haar over te laten."

STER reclame