NOS Nieuws

Mysterieuze metalen monoliet uit Utah verdwenen

Een mysterieuze monoliet die afgelopen maand in de woestijn in Utah ontdekt werd, lijkt weer verdwenen. Hoe dat is gebeurd is niet duidelijk. De autoriteiten zeggen alleen dat ze uit betrouwbare bronnen weten dat het object is verwijderd "door een onbekende derde".

Het metalen object van bijna vier meter hoog werd ontdekt vanuit een helikopter tijdens het tellen van schapen. De ontdekkers hadden geen idee wat het object was en speculeerden dat het misschien is achtergelaten door een kunstenaar of buitenaardse wezens. "Ik neem aan dat het van een newwave-artiest is of zoiets. Of van iemand die een grote fan was van de film 2001: A Space Odyssey," zei de helikopterpiloot verwijzend naar een scène in de film uit 1968 waarin buitenaardse wezens zwarte monolieten achterlaten.

Lange schaduw op Google Earth

De plek van de rechtopstaande balk werd door de lokale autoriteiten niet gedeeld om te voorkomen dat mensen op een gevaarlijke expeditie zouden gaan om het ding te gaan zoeken. Toch wisten internetspeurders de coördinaten met Google Earth te achterhalen. Ook maakten ze zo een inschatting van wanneer de monoliet ongeveer tussen de rode rotsen moet zijn verschenen. Op beelden van Google Earth rond oktober 2016 is een opvallende lange schaduw te zien, terwijl deze op beelden uit 2015 ontbreekt in het landschap.

Nog geen 48 uur na de ontdekking wist de Amerikaan David Surber de plek te bereiken.

Mysterieuze metalen monoliet in woestijn Utah gevonden én weer verdwenen

Er wordt op internetfora als reddit.com gespeculeerd waar het object vandaan komt. Mensen die de foto's in detail hebben bekeken sluiten uit dat het om iets buitenaards gaat. Professor in astrofysica Jason Wright zegt hierover tegen CNN: "Woestijnkunst komt vaak voor in het zuidwesten van Amerika, dus ik zie geen enkele reden om te denken dat het iets anders is dan dat."

De Amerikaanse filmhistoricus I.Q. Hunter, denkt dat de monoliet werd gebruikt tijdens filmopnames in de woestijn en daar toen is achtergebleven. "Als '2001: A Space Odyssey' nooit tot het collectieve geheugen was doorgedrongen, zouden we ons waarschijnlijk nooit hebben afgevraagd of een eenvoudige geometrische figuur op aarde werd geplaatst door aliens", zegt hij tegen de Belgische krant HLN.

Prive-eigendom

Welke theorie over de metalen monoliet uiteindelijk waar blijkt te zijn, blijft vooralsnog onduidelijk. De lokale autoriteiten zien het gevaarte als "privé-eigendom" en hebben het om die reden naar eigen zeggen niet verplaatst. "Bijna zo snel als hij verscheen, is hij nu verdwenen", reageerde het lokale Departement van Publieke Veiligheid volgens The New York Times op het mysterie.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl