Honderden miljoenen euro's extra voor horeca en cultuur
De coalitie trekt honderden miljoenen extra uit voor bedrijven die door de coronacrisis een zeer groot omzetverlies lijden, zoals in de horeca. Volgens Haagse bronnen zet het kabinet de komende dagen de puntjes op de i.
Het is de bedoeling dat er een extra tegemoetkoming komt voor bedrijven die meer dan 70 procent minder omzet hebben dan eerder. Zij kunnen 85 procent van hun vaste lasten terugkrijgen. Tot nu gold alleen de regeling dat alle bedrijven die meer dan 30 procent omzetverlies hebben maximaal 50 procent van dat verlies gecompenseerd krijgen.
In de praktijk zullen vooral de horeca, de culturele sector en de evenementenbranche van de verruiming profiteren. In een groot deel van die sectoren wordt op dit moment nauwelijks iets verdiend.
Het geld is bedoeld voor het betalen van de huur en de energierekening. Verder kunnen de betrokken bedrijven nog steeds een beroep blijven doen op de NOW-regeling voor loonsteun. Oorspronkelijk zouden financiële steunregelingen zoals de NOW per 1 januari worden versoberd, maar dat plan gaat van tafel. Volgens Haagse bronnen zou versobering nu ongepast zijn.
Geen experimenten met restaurants
Minister Wiebes vindt experimenten met het onder voorwaarden openen van restaurants, zoals onder meer D66 had voorgesteld, onnodig. "We kunnen proeven doen wat we willen, maar restauranthouders zijn heel goed in staat om zodra dat weer kan op een verantwoorde manier open te gaan. Maar de vraag is wanneer het verantwoord is, want het virus zit ons op de hielen", zei hij vandaag.
Hij voegde eraan toe dat er wel proeven komen met evenementen en misschien ook cafés. Die experimenten zijn dan bedoeld om het moment dat hele sectoren opengaan naar voren te kunnen halen.
Brancheorganisatie Koninklijke Horeca Nederland (KHN) is blij met de miljoenen. "Het is voor een heel grote groep ondernemers een grote stap die weer wat lucht geeft", zegt Robèr Willemsen, voorzitter van KHN. Volgens Willemsen moet er nu gewerkt worden naar een moment dat de horeca de deuren weer kan openen.
Hij zegt dat het geld zeer welkom is bij elke horecaondernemer, maar verwacht dat er toch ook ondernemers zullen omvallen. De brancheorganisatie zet een geplande protestactie van komende maandag dan ook door en wil druk op het kabinet houden voor meer steunmaatregelen.
Andere horecaondernemers, die hebben gedreigd volgende maand de deuren weer te openen, zijn voorzichtig optimistisch. "Elk beetje helpt op dit moment. Maar ik wil ook even uitkijken dat ik niet blij word gemaakt met een dode mus", zegt horecaondernemer Johan de Vos. Het plan om de horeca halverwege januari weer te openen gaat volgens De Vos mogelijk van tafel. "Als we er uitkomen met elkaar."