Michael van Gerwen
NOS Sport

Nederlandse onderonsjes in het verschiet bij WK darts

Darter Michael van Gerwen is bij het komende WK in de eerste ronde gekoppeld aan de winnaar van het duel tussen de Schot Ryan Murray en de Filipijn Lourence Ilagan. Het grootste en belangrijkste toernooi van het jaar begint op 15 december en eindigt op 3 januari.

Van Gerwen was een van de elf Nederlanders die donderdag in de koker gingen voor de loting van de 28ste editie van het WK dat traditiegetrouw wordt gehouden in Londen.

Van Gerwen, Jeffrey de Zwaan, Jermaine Wattimena, Danny Noppert en Vincent van der Voort zijn allemaal vrij in de eerste ronde. Dirk van Duijvenbode, Ron Meulenkamp, Maik Kuivenhoven, Martijn Kleermaker, Niels Zonneveld en Derk Telnekes moeten wel meteen aan de bak.

  • NOS
    Loting WK darts
  • NOS
    Loting WK darts

Van Duijvenbode, die de laatste weken in uitstekende vorm verkeert, neemt het op tegen de 20-jarige Bradley Brooks. Bij winst treft hij de wereldkampioen van 2018, Rob Cross.

Voor Meulenkamp, Kleermaker en Telnekes levert een zege in de eerste ronde een ontmoeting met een andere Nederlander op. Meulenkamp treft bij winst Van der Voort, Kleermaker stuit bij een overwinning op Noppert en als Telnekes zijn partij wint neemt hij het op tegen Wattimena.

Zonneveld: 'Ben zeker niet kansloos'

Zonneveld is van de Nederlanders de enige debutant op het WK. De 22-jarige Uitgeester neemt het in de eerste ronde op tegen de nummer 36 van de wereld, de Ier William O'Connor.

"Het had slechter gekund, maar ook beter", aldus Zonneveld, die zelf 79ste staat op de wereldranglijst. "Maar als ik doe wat ik kan, kan het een hele leuke wedstrijd worden en heb ik zeker een kans. Ik zal niet de favoriet zijn, maar ben ook zeker niet kansloos."

Niels Zonneveld

Zonneveld plaatste zich maandag als laatste Nederlander voor het toernooi en versloeg onlangs wereldtopper James Wade bij de Players Championship Finals. Een man in vorm dus.

"Het gaat heel erg goed, ik ben heel constant aan het spelen", zegt Zonneveld. "Dat is een vooruitgang ten opzichte van de maanden daarvoor, dat geeft veel vertrouwen. Mijn trainingen betalen zich uit en ik ben ook mentaal sterker geworden."

Peter Wright won vorig jaar het WK

Tijdens het WK mogen maximaal duizend Britse toeschouwers aanwezig zijn bij de wedstrijden. Het is het eerste toernooi sinds de uitbraak van de coronapandemie in maart waar fans, zij het onder strikte voorwaarden, welkom zijn.

Het prijzengeld is dit jaar vastgesteld op 2,5 miljoen pond, zo'n 2,75 miljoen euro. Voor de wereldkampioen ligt iets meer dan 550.000 euro klaar.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl