Mick Schumacher in 2019 na zijn winst in Hongarije AFP

In de week waarin de ene zevenvoudig wereldkampioen een grand prix mist door het coronavirus, wordt bekend dat de zoon van die andere zevenvoudig kampioen volgend jaar debuteert in de Formule 1. Mick Schumacher, de 21-jarige zoon van Michael, rijdt in 2021 voor Haas.

"Deze droom jaag ik al na sinds mijn derde. Het is geweldig dat het gaat gebeuren", zegt Schumacher. "Ik was altijd positief en optimistisch, maar het was moeilijk als de resultaten even tegenvielen. Ik heb nooit opgegeven en dank dit onder meer aan mijn goede jaren in Formule 3 en de F2."

Dat een achternaam een zegen en een vloek tegelijk kunnen zijn, weet Schumacher als geen ander. Of, zoals NOS-commentator Louis Dekker het omschrijft: "Het ene jaar heeft hij er last van, het andere jaar juist profijt".

Klik op de tweet om de beelden van vader en zoon Schumacher te bekijken:

Mick Schumacher staat niet bekend als een natuurtalent als Max Verstappen. "Hij heeft vaak een jaar langer nodig om te groeien", zegt Dekker. "Hij is het bewijs van de stelling die ik Jan Lammers weleens heb horen zeggen: autosport kun je leren, mits je keihard werkt en leergierig bent. En dat heeft hij beide in zich."

Schumacher: "De naam van mijn vader heeft er natuurlijk voor gezorgd dat ik veel in de schijnwerpers stond. Ik kan daar inmiddels goed mee omgaan en ben eraan gewend. Dat heb ik zeker dit seizoen bewezen."

Mijn debuutjaar wordt een leerjaar. Prestaties zijn dan nog van iets minder belang.

Mick Schumacher

Hoewel Mick niet van jongs af aan structureel aan de torenhoge verwachtingen kon voldoen, stevent hij af op het kampioenschap in de Formule 2. Komend weekeinde kan hij de titel pakken. Dekker: "Hij haalt de Formule 1 niet alleen vanwege zijn achternaam; hij kan echt wel wat. Het duurt alleen soms wat langer voor hij presteert."

Opleidingstraject van Ferrari

Schumacher maakt onderdeel uit van het opleidingstraject van Ferrari en rijdt komend jaar in een Haas, de renstal van de flamboyante teambaas Günther Steiner die met Ferrari-motoren rijdt.

"Ik heb de enorme successen van Michael op de voet gevolgd en ook van dichtbij meegemaakt", aldus Steiner. "Het is geweldig dat ik nu zijn zoon mag begeleiden bij de eerste Formule 1-stappen. Daar verheug ik me enorm op."

'Prestaties van minder belang'

"Natuurlijk wil ik races winnen, maar de komende seizoenen moet ik leren en groeien. Dit is een fijne omgeving om te beginnen, met ervaren mensen van wie ik veel van ga opsteken", zegt Schumacher. "Mijn debuutjaar wordt een leerjaar. Prestaties zijn dan nog van iets minder belang."

Mick Schumacher AFP

Schumacher gaat rijden met nummer 47. Vooral de 7 in dat getal is symbolisch. "7 slaat deels op titels van mijn vader, maar ik hou sowieso van dat getal", verwijst Schumacher naar het record van het aantal kampioenschappen dat dit jaar is geëvenaard door Lewis Hamilton.

"Het is ongelooflijk dat Hamilton en ik nu elkaar tegen gaan komen op de baan. De man die het record van mijn vader heeft geëvenaard. Maar ik heb al eerder gezegd: records zijn er om gebroken te worden. Dat is uiteindelijk ook mijn doel. Maar dit is pas het begin van een lange reis."

Dit seizoen al een debuut?

Er is overigens een scenario denkbaar waarin Schumacher dit jaar al debuteert in de Formule 1. Als Haas-coureur Romain Grosjean niet voldoende is hersteld van zijn zware crash van afgelopen weekeinde, zou Schumacher volgend weekeinde in Abu Dhabi - de komende race in Bahrein neemt Pietro Fittipaldi de honneurs waar - kunnen rijden.

"Als Romain niet kan racen, zal ik geen nee zeggen. Het is eervol dat ik al word genoemd. Uitdagend zou het zeker zijn, maar ik kan het aan. Ik doe al wat vrije trainingen. Als het moet, is het een goede voorbereiding voor volgend jaar."

STER reclame