In samenwerking met
Omroep Zeeland
NOS Nieuws

Boete voor schipper die enorme hekgolf veroorzaakte bij strand Vlissingen

De schipper die in juni vorig jaar een hekgolf veroorzaakte op het strand in Vlissingen moet daarvoor 1500 euro betalen. Met zijn actie bracht hij volgens de kantonrechter badgasten in gevaar, die meegesleurd werden door het water.

De kapitein van de 160 meter lange Belgische zandzuiger voer veel te hard langs het strand. De hekgolf, een golf die bij het achterschip (hek) ontstaat, veroorzaakte paniek op het strand. Zo ging een 3-jarig jongetje kopje onder toen hij met zijn broertje van 5 langs de waterkant tikkertje aan het spelen was. Hij kon door een omstander uit het water worden getrokken, schrijft Omroep Zeeland.

Bekijk hieronder beelden van de golf:

Vloedgolf trekt strandgangers bij Vlissingen zee in

Uiteindelijk werden drie mensen voor onderzoek naar het ziekenhuis gebracht. De Belgische schipper kreeg in eerste instantie een boete van 1250 euro, maar betaalde die niet. De tweede stuurman deed dat wel.

Slechte voorbereiding

De Belg verscheen vanochtend niet op de zitting. "Dat de man zich op geen enkele wijze rekenschap geeft van zijn verantwoordelijk, vind ik onbegrijpelijk", zei de officier van justitie daarover.

Hij verweet de schipper onder meer dat hij zich onvoldoende had voorbereid op de tocht vanuit Terneuzen via Vlissingen naar de Noordzee. Verder was de snelheid van de Belgische schipper te hoog en had hij geen contact gelegd met het schip dat hem passeerde.

De vaargeul bij Vlissingen is smal en loopt vlak langs het strand, zeker bij laag water. Een half jaar geleden voer een groot containerschip nog bijna het strand op.

Advertentie via Ster.nl