Rene Schier

Tegen de kapitein van de zandzuiger die gisteravond een hekgolf veroorzaakte op het strand van Vlissingen is aangifte gedaan door de Gemeenschappelijke Nautische Autoriteit (GNA). Dit Nederlands-Vlaamse samenwerkingsverband, dat de scheepvaart op en rond de Schelde beheert, zegt dat de kapitein te hard voer.

Een aantal strandgangers werd door de golf in zee getrokken. De meeste mensen konden zelf weer op het land komen, maar enkelen moesten daarbij met bootjes geholpen worden. Twee jonge kinderen en een oudere werden voor controle naar het ziekenhuis gebracht.

Uit gps-informatie blijkt dat het schip 13,5 knopen voer (ongeveer 25 kilometer per uur). Dat is volgens de GNA te snel. "De vaargeul loopt vlak langs het strand, zeker gisteravond toen het ook nog een keer laag water was", zegt een woordvoerder tegen Omroep Zeeland. De schipper had daar rekening mee moeten houden.

Bekijk hieronder beelden van de golf:

Vloedgolf trekt strandgangers bij Vlissingen zee in

Het is niet de eerste keer dat een schip zo'n golf veroorzaakt op het strand van Vlissingen. Drie jaar geleden gebeurde het ook al.

De lokale strandwacht pleit daarom voor een maximale vaarsnelheid in de geul. "Als een schip iets langzamer voorbij vaart, zal de golf ook minder sterk zijn. Misschien kost dat vijf minuten, maar als we daarmee een veiliger strand kunnen creëren, ben ik voorstander", zegt de exploitant van het strand.

STER reclame