Migranten in de haven van Arguineguín, vorige maand AP

In de haven van Arguineguín op Gran Canaria is een migrantenkamp ontruimd. Ruim 800 migranten zijn verplaatst naar andere opvanglocaties, op Gran Canaria zelf of andere Canarische eilanden.

De tenten op de kade werden in augustus neergezet en waren bedoeld voor maximaal 400 migranten. Ze werden daar geregistreerd en getest op het coronavirus.

Op het hoogtepunt, half november, verbleven er 2600 migranten. Daardoor waren er te weinig sanitaire voorzieningen en veel migranten hadden alleen een dunne deken om te slapen. Ook waren er verhalen van mensen die drie weken in de haven verbleven, hoewel er een wettelijk maximum geldt van 72 uur.

De beroerde omstandigheden leidden tot kritiek van mensenrechtenorganisaties en de Spaanse ombudsman, die het ministerie van Binnenlandse Zaken vroeg om de faciliteit "onmiddellijk" te sluiten.

Honderden doden bij overtocht

Dit jaar hebben al zeker 20.000 migranten vanuit Afrika de oversteek gemaakt naar de Canarische Eilanden. In dezelfde periode vorig jaar waren dat er ruim 2500, meldt de Internationale Organisatie voor Migratie. Die heeft becijferd dat er dit jaar al zeker 500 mensen zijn verdronken bij de overtocht. De kortste afstand tussen de archipel en het Afrikaanse vasteland is zo'n 100 kilometer.

Volgens de politie op de eilanden is zo'n 70 procent van de migranten afkomstig uit Marokko, meldt de krant El Pais. Van die groep vertrok zo'n 70 procent uit de haven van Dakhla, in de Westelijke Sahara.

Reddingswerkers bergen het lichaam van een verdronken migrant op Lanzarote Reuters

De stroom migranten leidt tot spanningen tussen de Spaanse overheid en de autoriteiten op de eilanden. "Mogáns solidariteit heeft een houdbaarheidsdatum van 31 december", zei de burgemeester van Mógan, waar Arguineguín onderdeel van is.

De Spaanse regering probeert mensen die geen kans maken op asiel terug te sturen naar het land van herkomst. Een klein aantal migranten, vooral vrouwen en kinderen, is naar het Spaanse vasteland gebracht. De minister van Migratie stelt dat zo'n 10 procent van de migranten op de Canarische Eilanden mogelijk in aanmerking komt voor een vluchtelingenstatus.

Op Gran Canaria stellen hoteliers hun kamers nu beschikbaar aan migranten. Zo verdienen ze nog iets, nu toeristen wegblijven. Daarover maakten we een paar weken geleden deze reportage:

Migranten zien in de Canarische Eilanden een nieuwe poort naar Europa

STER reclame