Geredde migranten aan de kade van het dorp Orzola
NOS NieuwsAangepast

Zeker acht migranten verdronken voor de kust van Lanzarote

Ten minste acht migranten zijn omgekomen toen de boot waarmee ze op weg waren naar de Canarische Eilanden, op de rotsen liep voor de kust van Lanzarote en omsloeg. Spaanse reddingwerkers haalden de lichamen van de drenkelingen gisteren uit het water. Er wordt nog steeds gezocht naar vermisten.

Rond 19.30 uur kapseisde de boot met zeker 32 mensen aan boord. Vijf opvarenden konden de kust op eigen kracht te bereiken, reddingwerkers wisten zeker twintig anderen aan land te brengen.

Vier doden na omslaan migrantenboot voor de kust van Lanzarote

De reddingsactie vond plaats voor de kust van het dorp Orzola, in het noorden van het Canarische eiland. Gisteravond en vannacht arriveerden zeker zestien boten met migranten op de Canarische Eilanden. De kustwacht haalden zo'n 450 mensen van boord, onder wie vrouwen en kinderen. Het gaat vooral om mensen uit het westen van Afrika, meldt de kustwacht. Ze waren enkele dagen geleden uit Marokko vertrokken.

Zeker 18.000 migranten maakten dit jaar al de oversteek vanuit West-Afrika naar de Spaanse eilandengroep voor de kust van Marokko. Dat zijn er zes keer zo veel als vorig jaar. Ze hopen vanaf de eilanden door te kunnen reizen naar het Europese vasteland.

Slechts 10 procent zou uiteindelijk in aanmerking komen voor een vluchtelingenstatus, zei de betrokken Spaanse minister onlangs. Vorige week maakte de Spaanse regering bekend dat er zes kampen op de eilanden worden gebouwd, met plek voor 7000 mensen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl