Een handdesinfectiezuil op Schiphol
NOS NieuwsAangepast

RIVM: 4610 nieuwe besmettingen, 987 minder dan gisteren

Bij het RIVM zijn tot 10.00 uur vanmorgen 4610 nieuwe bevestigde coronabesmettingen gemeld. Dat zijn er 987 minder dan gisteren werden gemeld.

Op dagbasis zijn er vaker grotere pieken en dalen in de RIVM-cijfers. De algemene trend blijft dat het aantal besmettingen daalt, zij het niet in het hoge tempo van begin deze maand. De afgelopen week waren er zo'n 10 procent minder positieve testen dan in de zeven dagen daarvoor.

Ziekenhuizen

Dergelijke schommelingen zijn ook te zien in de ziekenhuisbezetting, die in grote lijnen eveneens daalt. De afgelopen dag echter was dat anders. Er werden 134 nieuwe coronapatiënten opgenomen op de verpleegafdelingen in het ziekenhuis volgens het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS). Dat zijn 22 nieuwe opnames meer dan gisteren.

Op de intensive care werden 18 nieuwe patiënten opgenomen, bijna allemaal doorgestroomd vanaf de verpleegafdelingen. Dat zijn er evenveel als gisteren.

In totaal liggen er nu 1721 mensen met corona in het ziekenhuis (gisteren: 1700), van wie 481 op de IC (gisteren: 506). Er zijn dus meer coronapatiënten opgenomen dan ontslagen.

29 overleden covid-patiënten

Het aantal overledenen blijft nagenoeg gelijk. Bij het RIVM werden 29 overleden covid-patiënten gemeld. Gisteren waren dat 25 doden. De afgelopen zeven dagen registreerde het RIVM gemiddeld 62 doden per dag, tegen 60 doden per dag een week eerder. Het zijn doden van wie bekend is dat ze het coronavirus droegen; volgens het CBS ligt het werkelijke aantal doden hoger.

Hoe snel het aantal doden verder stijgt hangt mede af van het aantal besmettingen in verpleeghuizen. Er zijn nu 594 verpleeghuizen waar de afgelopen twee weken minimaal één coronabesmetting is vastgesteld. Een week geleden waren dat er 643. Op het hoogtepunt van de eerste coronagolf, op 15 april, waren er 828 verpleeghuizen met minimaal één besmetting.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl