ANP

ABN Amro schrapt tot en met 2024 ongeveer 15 procent van alle banen, zegt de bank in een 'strategie update'. De meeste banen vervallen na 2022.

Om hoeveel banen het precies gaat wil topman Robert Swaak niet zeggen. Eind vorig jaar werkten er zo'n 18.000 mensen bij de bank, 15 procent daarvan zou neerkomen op 2700 banen. "U kunt uw rekensommen maken", aldus Swaak. "U moet het duiden als een trend."

Eerder dit jaar maakte ABN Amro bekend dat ze haar zakelijke tak buiten Europa afbouwt. Daarbij verdwijnen al 800 banen, grotendeels buiten Nederland. Bij het nieuwe aantal zijn de weggesneden plekken in de internationale zakentak inbegrepen.

De bank denkt dat minimaal de helft van het totaal aantal te schrappen banen kan verdwijnen door natuurlijk verloop. Verder zal gekeken worden of mensen ergens anders binnen de bank aan het werk kunnen, met bijscholing. Op de vraag of dat betekent dat er geen gedwongen ontslagen vallen zegt Swaak: "Uitsluiten kun je dat nooit".

Ook is nog onduidelijk hoeveel banen in Nederland geschrapt worden. Het merendeel van de medewerkers, bijna 15.000 van de 18.000, werkt in Nederland.

Minder inkomsten

De inkomsten van ABN Amro staan al enige tijd onder druk. Zo verdient de bank net als andere banken steeds minder aan leningen, doordat het verschil tussen hoeveel ze moet betalen om geld aan te trekken en hoeveel ze verdient aan het weer uitlenen daarvan door de lage rentestanden kleiner wordt.

"De economische situatie zoals we vandaag de dag zien, was aanleiding voor ons om heel goed te kijken naar ons verdienmodel", zegt Swaak. Het plan waarmee de bank nu komt, moet minimaal 700 miljoen euro aan kosten besparen.

Als onderdeel van dat plan verkoopt de bank het hoofdkantoor in Amsterdam, om het vervolgens deels weer terug te huren. Die constructie moet op korte termijn geld opleveren. Ook een deel van de andere kantoren in Nederland zal verdwijnen, hoeveel precies wil de bank niet zeggen.

Meer digitaal

Volgens topman Swaak is de toekomst van ABN Amro digitaal, en doen veel klanten hun zaken liever online dan bij een kantoor. Daarom zal de bank steeds meer diensten via de computer afhandelen, en is er minder persoonlijk contact nodig.

"We zijn begonnen te kijken naar de segmenten waar ABN Amro kan groeien en sterk in is", aldus Swaak. Daarom zal de bank de komende tijd haar pijlen richten op onder meer hypotheken, vermogende klanten en middelgrote en grote bedrijven in Nederland en Noordwest Europa.

De waarde van het aandeel van de bank zakte zo'n 5 procent in bij het openen van de beurs maandag.

STER reclame