ANP

Op Urk zijn gisteravond opnieuw rellen uitgebroken. Groepen jongeren gooiden met zwaar vuurwerk, stichtten brand en pleegden vernielingen, meldt de politie. De ME werd bekogeld met stenen en flessen. De politie heeft tien mensen aangehouden.

Sinds vrijdagavond mogen agenten mensen op Urk preventief fouilleren bij verdachte situaties. Die maatregel geldt tot morgenochtend 08.00, naar aanleiding van de ongeregeldheden van vorig weekend in het vissersdorp. Ook toen stichtten jongeren brandjes en gooiden ze zwaar vuurwerk naar hulpverleners.

'Cameratoezicht helpt enorm'

Burgemeester Van den Bos zegt op Twitter dat het afgelopen nacht minder onrustig was dan vorige week. Zijn woordvoerder licht toe dat er minder relschoppers en toeschouwers op de been waren. Afgelopen week zijn camera's geïnstalleerd. "Dat helpt de politie enorm", zegt de woordvoerder. Maar er moest door de ME wel stevig ingegrepen worden meldt de burgemeester.

Dat blijkt ook uit de beelden.

Opnieuw ongeregeldheden op Urk, politie grijpt hard in

Vanmiddag evalueert de gemeente het weekend. Het is nog onduidelijk hoeveel arrestanten nog vastzitten.

Over de rellen van vorig weekend zei Van den Bos eerder dat het daarbij ging om een kleine groep raddraaiers. "De meeste jongeren op Urk gedragen zich keurig", vindt hij. "Het is belangrijk dat zij zich niet door de relschoppers op sleeptouw laten nemen."

STER reclame