Het was vorig weekend onrustig in Urk ANP

Op Urk mag de politie vanaf vanavond tot maandagochtend 08.00 uur in verdachte situaties preventief fouilleren. De bebouwde kom van de plaats is bestempeld tot veiligheidsrisicogebied.

"Door preventief fouilleren mogelijk te maken kan de politie beter controleren op vervoer en gebruik van verboden vuurwerk. Dat is belangrijk, want afgelopen zaterdag werd zwaar vuurwerk gebruikt tegen hulpverleners. Dat is onacceptabel", zegt burgemeester Van den Bos tegen Omroep Flevoland.

Stevigere maatregelen achter de hand

De maatregel geldt in eerste instantie voor dit weekend en wordt daarna geëvalueerd met de politie en het Openbaar Ministerie. "Als het nodig is, staan ons nog steviger maatregelen ter beschikking", zegt de burgemeester. "Het gaat om de veiligheid van onze inwoners. Urk wil dit niet. We laten ons niet verrassen."

Aanleiding voor de maatregel zijn de ongeregeldheden van vorig weekend. Jongeren stichtten toen verschillende branden in het dorp. Hulpverleners werden met zwaar vuurwerk bestookt.

Burgemeester Van den Bos wil een rustig weekend op Urk, maar benadrukt ook dat de gemeente voorbereid is op nieuwe ongeregeldheden. "Ik wil onze inwoners op het hart drukken om binnen te blijven als het onrustig is op straat. Dan kan de politie z'n werk doen."

De maat is vol

Volgens de burgemeester is ook voor de meeste inwoners de maat vol. Hij wijst erop dat het gaat om een kleine groep raddraaiers. "De meeste jongeren op Urk gedragen zich keurig. Het is belangrijk dat zij zich niet door de relschoppers op sleeptouw laten nemen."

Van den Bos nodigt jongeren uit om met hem in gesprek te gaan over wat er beter moet op Urk. "Mijn deur staat open. Kom praten als je zaken anders wilt. Concrete suggesties zijn welkom."

STER reclame