EPA

De Franse president Emmanuel Macron noemt de beelden van drie agenten die in Parijs een zwarte man mishandelen onaanvaardbaar en beschamend. Hij eist dat de regering snel met een voorstel komt om het vertrouwen tussen burgers en de politie te herstellen, schrijft hij op Facebook en Twitter.

Een Franse nieuwssite publiceerde gisteren een video van de mishandeling die plaatsvond in een muziekstudio in Parijs. Op de beelden van een beveiligingscamera is te zien hoe drie agenten Michel Zecler volgen als hij de studio binnengaat en hem met een wapenstok slaan.

"De beelden die we allemaal hebben gezien van de aanval op Michel Zecler zijn onacceptabel. Ze zijn beschamend", schrijft Macron. Frankrijk mag zich volgens de president nooit overgeven aan geweld, of racisme en haat toestaan.

"Ik verzoek de regering snel met een voorstel te komen waarmee de vertrouwensband tussen de Fransen en degenen die hen beschermen hersteld kan worden", zegt Macron. Ook wil hij dat de strijd tegen alle vormen van discriminatie in het land wordt aangescherpt.

Macron schrijft dat hij geweld tegen de politie nooit zal accepteren, evenmin als geweld door de politie. "Zij die de wet handhaven, moeten de wet gehoorzamen." De uiting op Facebook is de eerste publiekelijke reactie van de Franse president.

Schorsing

De politiemensen zijn geschorst na het opduiken van de beelden. Zowel de politie zelf als het Franse Openbaar Ministerie heeft een onderzoek ingesteld. Dinsdag gelastte de regering al een onderzoek nadat agenten waren gefilmd bij de gewelddadige ontruiming van een migrantenkamp in Parijs.

Tegelijk woedt in het land een felle discussie over een recent door het parlement aangenomen wet die Fransen beperkt in het tonen van foto's en beelden van politieoperaties. De wet wordt nog wel getoetst door de Grondwettelijke Raad.

STER reclame