Met hulp van het leger werden deze maand massagraven aangelegd, hier bij Holstebro Reuters

Het Deense parlement roept de regering op al geruimde nertsen op te graven en te vernietigen. De twee massagraven waarin ze liggen, zijn mogelijk een gevaar voor het milieu en de volksgezondheid.

Als de kadavers beginnen te rotten, komen er grote hoeveelheden fosfor en stikstof vrij. Het ene graf ligt dicht bij een meer, het andere dicht bij een gebied waar drinkwater wordt gewonnen. Een bijkomend probleem is dat de dieren niet goed zijn begraven, zodat kadavers door opstijgende gassen naar de oppervlakte worden geduwd.

Minister gevallen

De ruiming had de regering van premier Frederiksen al in verlegenheid gebracht. Juristen stelden dat het kabinet bij het besluit om alle 17 miljoen nertsen te ruimen in strijd met de wet heeft gehandeld. De minister van Landbouw moest daarom vorige week het veld ruimen.

Premier Frederiksen AFP

Premier Frederiksen bood gisteren haar excuses aan na een bezoek aan een geruimde fokkerij. De dieren die daar werden gehouden, waren niet besmet.

"We hebben het levenswerk van twee generaties nertsenfokkers kapotgemaakt", zei ze. "Dat was heel emotioneel voor hen en... sorry, dat was het voor mij ook", zei ze tranen wegpinkend.

Mutaties

Deze maand werden in Deense nertsenfokkerijen miljoenen nertsen gedood, omdat er in nertsen op sommige fokkerijen een gemuteerde variant van het coronavirus was ontdekt, die ook op mensen was overgedragen.

Vermoedelijk kiest de regering er nu voor om de geruimde dieren weer op te graven en ze te verbranden.

STER reclame