NOS Nieuws

Macron 'zeer geschokt' door politiegeweld tegen zwarte man

De Franse president Emmanuel Macron is "zeer geschokt" door de beelden waarop te zien is dat de politie in Parijs een zwarte man mishandelt. Franse media, waaronder tv-zender BFMTV en de kranten Le Monde en Le Parisien, citeren uit een reactie van het Elysée, want Macron heeft zich nog niet publiekelijk uitgesproken over de beelden.

Een Franse nieuwssite publiceerde gisteren een video van de mishandeling in een muziekstudio in Parijs. Op de beelden van een beveiligingscamera is te zien hoe drie agenten de man volgen als hij de studio binnengaat en ze hem met een wapenstok slaan. Het geweld ging minutenlang door. Op beelden van een andere camera is te zien dat de agenten daarna naar buiten gaan en een traangasgranaat naar binnen gooien.

De Franse nieuwssite Loopsider bracht de beelden als eerste naar buiten:

De man zei dat hij racistisch werd bejegend. Hij zou zijn achtervolgd door de agenten, nadat ze hem op straat zagen zonder mondkapje, wat volgens Franse coronaregels verboden is.

Het incident vond plaats op 21 november. Vier agenten zijn inmiddels geschorst na het opduiken van de beelden. Zij worden vandaag gehoord door de nationale politie die verantwoordelijk is voor onderzoeken binnen het korps. Het kwartet wordt verdacht van geweldpleging en valsheid in geschrifte.

In een interview met de Franse publieke omroep France Info zegt de advocaat van het slachtoffer dat het inmiddels weer wat beter gaat met haar cliënt. Ze weet zeker dat hij nu in de cel had gezeten als bewakingscamera's het geweld niet hadden gefilmd. "Vanaf het begin werd hij beschuldigd van geweld tegen een overheidsfunctionaris en rebellie", zegt ze. De politie loog volgens haar schaamteloos.

Minister van Binnenlandse Zaken Gérald Darmanin zei gisteren tegen France 2 dat als de aantijgingen bevestigd worden, de agenten zullen worden bestraft. Na het opduiken van de beelden ontstond er veel beroering in Frankrijk. Politici en ook prominente Franse sporters getuigden van hun weerzin, onder wie topvoetballers Antoine Griezmann en Kylian Mbappé.

Het is het tweede onderzoek naar politiegeweld op videobeelden in een week tijd. Dinsdag gelastte de regering een onderzoek nadat agenten waren gefilmd bij de gewelddadige ontruiming van een migrantenkamp in Parijs.

Tegelijk woedt in het land een felle discussie over een recent door het parlement aangenomen wet die Fransen beperkt in het tonen van foto's en beelden van politieoperaties. De wet wordt nog wel getoetst door de Grondwettelijke Raad.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl