Meghan Markle eerder dit jaar op school in Essex, in het kader van Internationale Vrouwendag AFP

Dat Meghan Markle openlijk schrijft over haar miskraam is volgens Britse media 'dapper' en 'nuttig'. In een ingezonden stuk in The New York Times maakte de vrouw van prins Harry bekend dat ze in juli haar tweede kindje verloor.

Liefdadigheidsorganisaties zeggen tegen de BBC dat het verhaal van Markle "van groot belang is" om de schaamte rond miskramen te doorbreken. "Het is een krachtige boodschap voor iedereen die een kindje verliest: het voelt misschien enorm eenzaam, maar je bent niet alleen", aldus Sophie King van Tommy's, een stichting die geld inzamelt voor onderzoek naar miskramen en vroeggeboorte.

"De wetenschap dat er heel veel lotgenoten zijn is wat Meghan nu losmaakt", reageert journalist Marjolijn de Cocq. Ze schreef het boek Maar ik hield al wel van je over het taboe op miskramen. "Zij mag dan hertogin en een bekende Amerikaanse actrice zijn, een miskraam kunnen we allemaal meemaken."

'Ze durft het fysieke aspect te verwoorden'

Markle treedt in detail over de dag dat ze een miskraam kreeg. Na het verschonen van de luier van Archie, de eerste zoon van het echtpaar, viel ze op de grond. "Ik neuriede een slaapliedje om ons allebei te kalmeren, maar dat stond in groot contrast met het gevoel dat ik op dat moment had." Ze werd opgenomen in het ziekenhuis, waar haar echtgenoot naast haar bed zat.

"Meghan heeft haar verhaal op een heel lieve manier verteld. Ze durft het fysieke aspect te verwoorden. En ze spreekt de hele gemeenschap aan door het over de simpele vraag 'gaat het wel goed met je?' te hebben. Veel vrouwen denken dat ze na een miskraam niet zo mogen laten merken dat het niet goed gaat. Dat ze aandacht vragen voor iets dat niet zoveel voorstelt, omdat het verlies zo vroeg in de zwangerschap was."

De hertogin is niet het eerste lid van de Britse koninklijke familie dat openlijk spreekt over een miskraam. Van Zara Tindall, dochter van prinses Anne en kleindochter van koningin Elizabeth, is ook bekend dat ze twee miskramen heeft gehad.

Verdriet delen

De laatste jaren lijken meer vrouwelijke beroemdheden naar buiten te treden. Onlangs deelde het Amerikaanse model Chrissy Teigen op Instagram foto's van haar ziekenhuisopname na het verliezen van haar ongeboren zoon. Zangeres Beyoncé vertelde eind 2019 in de Britse editie van het tijdschrift ELLE over meerdere miskramen.

"Ik heb het gevoel dat er een platform aan het ontstaan is om het verdriet te delen", zegt De Cocq. "Steeds meer vrouwen uiten hoeveel pijn het doet om een miskraam te hebben gehad."

Journaliste Rhiannon Mills van Sky News noemt het aannemelijk dat Meghan en Harry vaker zullen spreken over hun ervaring. "Ze hebben nog geen contact gehad met goede doelen over dit onderwerp, daar is het te vroeg voor, maar het stel hoopt dat hun openheid een positief effect heeft op anderen die het gevoel hebben dat ze er niet over kunnen praten."

STER reclame