NOS Nieuws

Sommige diabetesmedicijnen teruggeroepen vanwege kankerverwekkende stoffen

Enkele partijen diabetesmedicijnen van drie fabrikanten worden teruggeroepen omdat er kankerverwekkende stoffen in zitten. Dat heeft de Inspectie voor Gezondheid en Jeugd bekendgemaakt.

Het gaat om medicijnen voor diabetes-2-patiënten van de producenten Centrafarm, Consilient Health en Teva, die alle de werkzame stof metformine bevatten. NRC en het tv-programma Zembla berichtten eerder over de vervuiling met NDMA.

Uit een groot Europees onderzoek is gebleken dat enkele partijen van deze drie merken te veel NDMA bevatten. Mensen die de middelen met de verontreinigde metformine slikken, lopen geen acuut gevaar, meldt de inspectie. Voor hen is een vervangend medicijn beschikbaar.

Apothekers op de hoogte

Het gaat om een aantal vervuilde partijen, alle overige partijen van de genoemde producenten voldoen wel aan de norm. Dat laatste geldt ook voor metformine van andere merken. Apothekers weten welke partijen ze moeten terugsturen, zij zullen de gebruikers daarover inlichten.

Met ingang van november moeten alle fabrikanten van medicijnen met metformine die middelen laten testen op NDMA, voor ze op de markt worden gebracht.

Eerder waren er ook al terugroepacties voor medicijnen met te veel NDMA. Zo werd eind 2019 een maagzuurremmer teruggehaald. Een jaar eerder gebeurde dat ook met het hartmedicijn valsartan.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl