Naderend verbod op vervoer moet Duits en Belgisch vuurwerk weren
Sophie Feenstra
redacteur Binnenland
Sophie Feenstra
redacteur Binnenland
Naast het verkopen en afsteken wordt ook het vervoer van vuurwerk dit jaar verboden. Dat zei minister Grapperhaus gisteravond na het Veiligheidsberaad. Hierdoor kan de politie het vuurwerk dat Nederlanders in het buitenland kopen in beslag nemen.
Nu is het zo dat je het hele jaar door maximaal 25 kilo legaal vuurwerk in je bezit mag hebben op een niet voor publiek toegankelijke plaats. Je mag het dus gewoon opslaan in je schuur en vervoeren in de kofferbak van je auto.
Zodra de nieuwe regels ingaan zijn mensen die vuurwerk vervoeren in overtreding, of ze dat nu lopend doen of met de auto. Zodra je met je in bijvoorbeeld België gekochte vuurwerk de grens over komt mag de politie het in beslag nemen.
Vuurwerkbesluit
Vanwege de coronacrisis wil het kabinet dat dit jaar in Nederland geen vuurwerk wordt verkocht en afgestoken. Om dat nog voor de jaarwisseling mogelijk te maken moet de wetgeving worden aangepast via een spoedprocedure die door de Europese Commissie moet worden goedgekeurd. Het kabinet wil dit uiterlijk 15 december geregeld hebben in een nieuw vuurwerkbesluit.
Tot die tijd kunnen Nederlanders nog wel maximaal 25 kilo legaal vuurwerk kopen in het buitenland.
1 december: Verbod knalvuurwerk
Een aantal burgemeesters heeft zich de afgelopen week uitgesproken om ook het bezit van vuurwerk te verbieden. "Als iemand bij het afsteken op heterdaad betrapt wordt kunnen handhavers het vuurwerk innemen, maar als iemand het alleen op zak heeft kan dat niet", zei burgemeester Jorritsma van Eindhoven.
Maar volgens minister Grapperhaus is het verbieden van het bezit van vuurwerk juridisch ingewikkeld. Hij noemt dat dan ook "net een brug te ver". Wel wijst hij erop dat het verbod op vervoer feitelijk ook al een verbod op bezit is.
De Landelijke coördinator jaarwisseling van de Nationale Politie, Ruud Verkuijlen wijst er daarnaast op dat een deel van het probleem vanaf 1 december al is opgelost.
Begin dit jaar kondigde het kabinet namelijk al een verbod op knalvuurwerk en vuurpijlen aan. Dat verbod staat los van de coronacrisis maar werd ingevoerd omdat dit soort vuurwerk vaak zorgt voor letsel en wordt gebruikt bij incidenten tegen politie en andere hulpverleners. Dit verbod is al per wet geregeld en gaat 1 december in.
Doordat dit zogenaamde F3-vuurwerk vanaf die datum ook onder de noemer illegaal vuurwerk valt mag je vanaf dat moment dus ook geen rotjes, vuurpijlen en enkelschotsbuizen meer in je bezit hebben. De politie kan dit dus vanaf volgende week al in beslag nemen, op straat en bij grenscontroles.
15 december: Verbod siervuurwerk
Met het ingaan van het verbod op knalvuurwerk mag je alleen nog maar siervuurwerk afsteken in Nederland. Dat zijn bijvoorbeeld fonteintjes, sierpotten en grondbloemen, het zogenoemde F2-vuurwerk. Maar vanwege de coronacrisis wordt dit vuurwerk deze jaarwisseling dus ook verboden.
Zodra het vuurwerkbesluit is aangepast, volgens het kabinet dus 15 december, kan ook het siervuurwerk bij controles in beslag worden genomen.
Handhaving
Deze regels worden gehandhaafd door gemeentelijke boa's en politieagenten. Boa's mogen alleen iemand beboeten die ze op heterdaad betrappen bij het afsteken van vuurwerk.
De politie mag, bij een vermoeden dat iemand illegaal vuurwerk in bezit heeft, in dozen, tassen en kofferbakken zoeken naar dat vuurwerk. Maar agenten mogen niet preventief fouilleren op de aanwezigheid van vuurwerk.
De boete voor het afsteken en vervoeren van vuurwerk wordt minstens 100 euro, maar het Openbaar Ministerie zal het precieze bedrag moeten bepalen.
Voor de mensen die nog siervuurwerk thuis hebben liggen: dat mag nog steeds tot 25 kilo. Maar pas volgend jaar rond de jaarwisseling mag het worden afgestoken.