NOS Nieuws

Wekdienst 23/11: verhoren Asscher en Wiebes • Rechtszaak Sunweb en Corendon

Goedemorgen! Vandaag zijn (oud-)bewindslieden aan de beurt bij de verhoren over de affaire van de kinderopvangtoeslag en reisorganisaties Sunweb en Corendon vechten een overnameruzie voor de rechtbank uit.

Het is vriendelijk weer met een afwisseling van zon en wolkenvelden. De temperatuur ligt rond 9 of 10 graden.

Ga je de weg op? Hier vind je het overzicht van de werkzaamheden. Check hier de dienstregeling voor het spoor.

Wat kun je vandaag verwachten?

  • Het is de tweede week van de verhoren onder ede over de affaire van de kinderopvangtoeslag. Vandaag is het de beurt aan de (oud-)bewindspersonen Weekers (VVD), Wiebes (VVD) en Asscher (PvdA). De ondervragingscommissie wil vooral weten: wat wisten deze politici over de aanpak van toeslagen en wat hebben zij ermee gedaan?
  • De 25 burgemeesters die samen het Veiligheidsberaad vormen, komen weer bijeen in het provinciehuis in Utrecht. Op de agenda staat onder meer het carbidschieten, dat tot nu toe toe anders dan vuurwerk in principe wel is toegestaan tijdens de jaarwisseling.
  • Sunweb en Corendon staan voor de rechter. Corendon zou worden overgenomen door Sunweb, maar de reisorganisatie blies dat onlangs af. Corendon heeft daarom een kort geding aangespannen.
  • Ook de oud-president van Frankrijk Nicolas Sarkozy moet voorkomen in de rechtbank. Hij wordt onder andere beschuldigd van samenzwering, het profiteren van verduisterd publiek geld en illegale campagnefinanciering. Sarkozy was president tussen 2007 en 2012.

Wat heb je gemist?

Er zijn extra coronamaatregelen nodig op middelbare scholen, zegt kinderarts-epidemioloog Patricia Bruijning. In Nieuwsuur zei ze dat het aandeel middelbare scholieren in het totale aantal besmettingen stijgt. Bruijning: "Als we naar beneden willen met de cijfers, dan denk ik dat we ook naar de scholen moeten kijken."

Bruijning verwacht dat variabele start- en eindtijden van lessen en spreiding van pauzes opties kunnen zijn om het aantal contacten tussen leerlingen te verminderen.

Ander nieuws uit de nacht

  • Duitse minister: nog dit jaar eerste vaccinaties: In Duitsland kunnen in december de eerste mensen een coronavaccinatie krijgen, verwacht de Duitse minister van Volksgezondheid Spahn. Hij is optimistisch dat het eerste vaccin nog dit jaar Europese goedkeuring krijgt.
  • Slachtofferhulp voor gedupeerden kinderopvangtoeslag: Een groot aantal gedupeerden van de kinderopvangtoeslagaffaire heeft niet alleen financiële, maar ook psychische problemen. Zij krijgen vanaf vandaag slachtofferhulp aangeboden. Volgens Slachtofferhulp Nederland hebben gedupeerden te maken met langdurige stress, spanningen in het gezin en zijn ze het vertrouwen kwijt.
  • Den Haag gaat carbidschieten verbieden: Rond de jaarwisseling is carbidschieten verboden in Den Haag. Burgemeester Van Zanen vindt dat te gevaarlijk in de stad. Vanavond overleggen de veiligheidsregio's over de aanpak van carbidschieten.

En dan nog even dit:

Richard Wilbanks uit Florida vertelt dat 'zijn adrenaline-rush' bezit van hem nam en hij direct het water in sprong om zijn hondje te redden toen die gegrepen werd door een baby-alligator. Hij en zijn vrouw Louise zijn intens blij dat puppy Gunner ongedeerd is gebleven.

Richard uit Florida redt zijn puppy uit de muil van een alligator

Fijne dag!

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl