NOS Nieuws

Trump verliest zaak in Pennsylvania, 'geen feitelijk bewijs'

President Trump heeft een rechtszaak verloren die hij had aangespannen om de verkiezingsuitslag in Pennsylvania alsnog in zijn voordeel te laten uitvallen. Daarmee lijdt hij opnieuw een nederlaag in de nasleep van de presidentsverkiezingen van 3 november, die door Joe Biden zijn gewonnen.

Trumps advocaat Giuliani bracht bij de rechtbank in dat kiezers in sommige districten ten onrechte fouten op hun per post uitgebrachte stem mochten corrigeren. Hij wilde dat die stemmen ongeldig werden verklaard. Op die manier hoopte het campagneteam dat Trump de staat alsnog zou winnen.

De rechter zegt dat er geen "feitelijk bewijs" is. In plaats daarvan kreeg de rechtbank "speculatieve beschuldigingen" zonder ondersteunend bewijs voorgelegd. Trumps team wil in hoger beroep gaan.

Districten in Pennsylvania moeten hun definitieve uitslagen maandag doorgeven aan degene die in de staat verantwoordelijk is voor de verkiezingen. Daarna maakt zij de uitslag van de staat officieel bekend.

De Republikeinse senator Pat Toomey schrijft in reactie op de beslissing dat Trump "alle aannemelijke juridische opties" heeft uitgeput, en feliciteert Biden en Harris met hun overwinning.

Trumps team heeft tot nu toe ruim dertig juridische procedures aangespannen. De president wil dat de stemmen in Georgia nog eens worden geteld. In die staat, die door Biden werd gewonnen, zijn alle stemmen afgelopen week met de hand herteld. Dit moest vanwege de kleine winstmarge. Volgens de wet was dat geen officiële hertelling, die vraagt Trump nu dus aan.

Het is vrijwel uitgesloten dat een nieuwe hertelling een ander resultaat oplevert. Biden kreeg in Georgia 12.670 stemmen meer dan Trump, op een totaal van 5 miljoen stemmen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl