Michael van Gerwen plaatst zich zonder veel moeite voor de kwartfinales EPA

Michael van Gerwen heeft zich op soevereine wijze geplaatst voor de kwartfinales van de Grand Slam of Darts, het voorlaatste grote toernooi voor het WK.

De drievoudig wereldkampioen uit Nederland versloeg tweevoudig wereldkampioen Gary Anderson met liefst 10-2. In de kwartfinales, die zondag op het programma staan, is Simon Whitlock zijn tegenstander.

De laatste maanden boekte Van Gerwen niet al te beste resultaten en leek hij niet meer de onverslaanbare darter die hij was. Maar in de Grand Slam of Darts liet de Nederlander met een paar overtuigende zeges toch weer zien dat hij er staat wanneer het moet.

Daar kwam in de achtste finales ook Anderson achter. De Schot, die last heeft van een knieblessure en dit toernooi een geïrriteerde indruk maakte, kwam er niet aan te pas tegen Van Gerwen, die een gemiddelde van ruim 101 gooide.

"Mijn finishes waren goed vandaag", verklaarde Van Gerwen na het duel. "Mijn vorm wordt beter en dat is het belangrijkste voor mij."

Gary Anderson Pro Shots

De Grand Slam of Darts werd de afgelopen twee jaar gewonnen door Gerwyn Price, die nu het onderspit moest delven tegen Nathan Aspinall. De Engelsman versloeg zijn tegenstander uit Wales met 10-8.

Dirk van Duijvenbode en Jermaine Wattimena werden eerder al uitgeschakeld op het toernooi.

Schema kwartfinales Grand Slam of Darts

Michael van Gerwen (Ned) Simon Whitlock (Aus) zondag
Michael Smith (Eng) José de Sousa (Por) zondag
Damon Heta (Aus) James Wade (Eng) zondag
Nathan Aspinall (Eng) Dimitri Van den Bergh (Bel) zondag

STER reclame