NOS SportAangepast

Droomdebuut dubbelspecialist: Koolhof bereikt finale ATP Finals

Dubbelspelspecialist Wesley Koolhof heeft bij zijn debuut bij de ATP Finals in Londen de finale bereikt. Samen met zijn Kroatische partner Nikola Mektic won hij op het officieuze WK van de Spanjaard Granollers en de Argentijn Zeballos: 6-3, 6-4.

"Prima jaartje. Finale US Open, halve finale Roland Garros. Maar deze finale wordt de grootste wedstrijd die ik tot nu toe heb gespeeld", zei Koolhof een paar uur na zijn overwinning in Langs de Lijn.

Koolhof en Mektic kregen al vroeg in de wedstrijd de kans om hun tegenstanders te breken, maar die grepen ze niet. Aan het einde van de eerste set lukte dat wel, waarna Koolhof na een reeks sterke servicebeurten zelf de set binnenhaalde.

Ook in de tweede set had het Nederlands-Kroatische duo niet al te veel moeite met Granollers en Zeballos. In hun eigen opslaggames kwamen ze niet in de problemen: in de hele wedstrijd kregen ze maar één breakpoint tegen en dat poetsten ze overtuigend weg.

Koolhof sloot de wedstrijd in stijl af met vier feilloze services.

Koolhof (l) en Mektic in actie bij de ATP Finals

Zondag spelen Koolhof en Mektic de finale tegen de Oostenrijker Jürgen Melzer en de Fransman Edouard Roger-Vasselin. Zij wonnen in drie sets van de Amerikaans-Britse combinatie Rajeev Ram en Joe Salisbury (6-7 (4), 6-3, 11-9).

Einde samenwerking

Na die finale zit de samenwerking tussen Koolhof en Mektic erop. Koolhof werd vorige week, vlak voor de start van het eindejaarstoernooi in Londen, verrast met het nieuws dat zijn partner in 2021 met zijn Kroatische landgenoot Mate Pavic gaat dubbelen.

"Niet netjes, want we hadden eerder afgesproken dat we volgend jaar zouden doorgaan als koppel. Maar het is niet anders", zei Koolhof daarover.

Wesley Koolhof en Nicola Mektic

Koolhof heeft inmiddels ook al een nieuwe partner. De Nederlandse nummer dertien van de wereldranglijst voor dubbelspelers gaat een duo vormen met de Pool Lukasz Kubot, die zevende staat op die ranking.

Historisch rijtje

Koolhof kan na Jean-Julien Rojer, Jacco Eltingh en Paul Haarhuis de vierde Nederlander worden die de ATP Finals wint.

In de videocarrousel hieronder zijn de WK-titels van Jacco Eltingh, Paul Haarhuis en Jean-Julien Rojer terug te zien, en ook een documentaire van Mart Smeets uit 1998 over Eltingh en Haarhuis.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl