Wesley Koolhof (links) en Nikola Mektic AFP

Het zijn vreemde dagen voor tennisser Wesley Koolhof. De Nederlandse dubbelspecialist beleeft met de Kroaat Nikola Mektic een succesvol 2020 met een US Open-finale en deze week een halvefinaleplaats op de ATP Finals, maar de twee nemen na dit toernooi wel onverwacht afscheid van elkaar.

Koolhof werd namelijk vorige week, vlak voor de start van het eindejaarstoernooi in Londen, verrast met het nieuws dat Mektic in landgenoot Mate Pavic een nieuwe dubbelpartner heeft gevonden voor 2021.

'Het is niet anders'

"Niet netjes, want we hadden eerder afgesproken dat we volgend jaar zouden doorgaan als koppel. Maar het is niet anders", reageert Koolhof, die daarna meteen zelf zaken is gaan doen en op zoek is gegaan naar een nieuwe partner.

Nikola Mektic en Wesley Koolhof (rechts) na de verloren US Open-finale in september AFP

De Nederlander, de nummer dertien van de wereldranglijst voor dubbelspelers, heeft voor volgend jaar inmiddels in de Pool Lukasz Kubot (de mondiale nummer zeven) een vervanger voor Mektic gevonden.

Succesvol toernooi

En ondanks de aanstaande scheiding spelen Koolhof en Mektic een zeer behoorlijk toernooi in Londen, dat te boek staat als officieus WK. Het duo verloor vandaag weliswaar hun derde en laatste groepsduel, maar was al zeker van de groepswinst.

De twee kwamen tegen Kubot, de aanstaande dubbelpartner dus van Koolhof, en de Braziliaan Marcelo Melo net tekort: 4-6, 7-6 (2), 8-10.

Het is nog onduidelijk tegen wie Koolhof en Mektic het zaterdag moeten opnemen in die halve eindstrijd. De Nederlander en de Kroaat maakten deze week hun debuut op het eindejaarstoernooi, dat te boek staat als officieus WK.

Nederlandse historie

Jean-Julien Rojer (2015), Jacco Eltingh en Paul Haarhuis (samen in 1993 en 1998) zijn tot nu toe de enige Nederlanders die de ATP Finals op hun naam hebben geschreven.

In de videocarrousel hieronder zijn de WK-titels van Eltingh, Haarhuis en Rojer terug te zien, maar ook een documentaire van Mart Smeets uit 1998 over Eltingh en Haarhuis.

STER reclame